Cimet 1kg

900,00 рсд

Kategorije: ,

Opis

Cimet 1kg

Hiljadama godina koristi se kao začin, a dobija se iz kore raznih vrsta cimeta. Lišće, cveće, plodovi i korenje, takođe, se koriste kod pripreme jela, ali i u lekovite svrhe.

Postoje razlike u hemijskom sastavu od cimeta do cimeta kao i od delova biljke koji se koriste.

Najčešća vrsta cimeta koja se nalazi u kuhinjama je cimet cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) koji se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Taj cimet daje lepu aromu kolačima i određenim slanim jelima, ali nije toliko dobar za zdravlje kao cejlonski (Cinnamomum zeylanicum ili Cinnamomum verum) koji se prvenstveno uzgaja na Šri Lanki.

Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svetlije boje i nežnog ukusa,  ono što je najvažnije, poseduje svojstva koja su odlična za zdravlje i ublažavanje raznih tegoba – u tome je daleko bolji od cassia cimeta.

Ovaj začin ima brojne blagodeti kada je naše zdravlje u pitanju.

Deluje protivupalno, reguliše metabolizam 

Cimet je pun antioksidansa koji su neophodni našem telu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

On ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.
Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida koji doprinose oštećenju krvnih sudova, a povećava nivo dobrog kolesterola koji uništava onaj loš.

Reguliše metabolizam tako da poboljšava osetljivost na hormon insulin koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata i masti u telu kao i za transport šećera iz krvi u ćelije.

Može da  pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta deluje na ćelije tako da oponaša insulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelijama, ali deluje sporije od samog insulina.

Ima pozitivan efekat na neurodegenerativne bolesti koje karakterišu progresivan gubitak strukture i funkcija ćelija u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspešno leči i infekcije respiratornog trakta prouzrokovane gljivicama, prenosi Healthline.

Ovaj začin štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom efektu koji ubija mikroorganizme i sprečava njihov rast.

Cimet pomaže u gubitku kilograma, a posebno je efikasan u kombinaciji sa medom.

Cassia cimet se osim za jelo, koristi i za lokalnu primenu. On može da se nanosi na kožu kao sredstvo protiv insekata.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Cimet 1kg“