Kapi žalfija 30ml

250,00 rsd

Kategorija:

Opis

Kapi žalfija 30ml

Drugi nazivi: Kadulja, križna kadulja, lekovita kadulja, kaduna beli džiger, vrtni žajbel, goloper, žavbej, žajbl, žalvija, žalfa, janovdenče, kadilja, kaloper, kaluper, krastatica, lekovita slavulja, nemački kaloper, pelin, perušina, pitomi pelin, prava kad.

Latinski naziv: Salvia officinalis. Eng – Sage.

Opis biljke: Kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i četverouglasta. Listovi su uski, eliptični, sitno naborani s dugačkom peteljkom, a na stabljici nasuprotno poređani. Veliki tamnoljubičasti cvetovi skupljeni su u cvatove poput klasova koji su sastavljeni od pršljenova. Cvet je dvousnat, a čaška i venčić imaju žlezdaste dlake.

Stanište: raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.

Lekoviti deo biljke: za lek se pre cvatnje skupljaju listovi i mlade grančice.

Lekovito delovanje: naziv ove biljke na latinskom upucuje nas da je smatramo veoma lekovitom – njeno ime, naime, znači spasonosna i lekovita. Kadulja leči promuklost, čisti krv i jača živce, greje želudac, otklanja vetrove, pomaže kod svake vrsti prehlade, katara i influence. Žalfija deluje na čišcenje krvi i time oslobađa organizam uzročnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporučuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. Kadulja je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluća, kadulja taj problem rešava za par dana. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leči takođe i obolele od reumatizma i, rečeno modernim rečnikom, antibiotik je širokog spektra. Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator. Izvrstan je lek za čišcenje jetre, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja. Ako uberete sveže listove kadulje i protrljate njima predeo oko zuba i desni, učinićete ih zdravijim i čvršćim.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kapi žalfija 30ml“