Karanfilić cvet 10gr (kesica) Carski Začin

90,00 рсд

Kategorija:

Opis

Karanfilić cvet 10gr (kesica) Carski Začin

Karafilić ima prepoznatljiv, vrlo aromatičan miris i oštar, gotovo ljut ukus. Ta snažna začinska svojstva potiču od vrlo visokog sadržaja eteričnog ulja (oko 25%) koje se u velikoj meri sastoji od eugenola. Klinčić pored toga sadrži masno ulje i tanin.

Ulje klinčića upotrebljava se u medicini kao komponenta lekova za želudac, zatim i kao antiseptik i stimulans, a neophodno je u zubarstvu te u industriji parfema i kozmetike. U proizvodnji likera klinčić je jedna od najčešće upotrebljavanih sastojaka. Ulje se upotrebljava u industriji sapuna, za oslikavanje porcelana, za proizvodnju eugenola, izoeugenola i vanilina.

Karanfilić ili klinčić je neposredno pred cvetanje ubran i osušen cvetni pupoljak biljke karanfilovca. Poseduje fenomenalnu, snažnu aromu.

Karanfilić se upotrebljava pri izradi kolača, voćnih jela, pića (na primer, kuvanog vina, čaja) i konzervisanog voća, kompota, i tako dalje. Isto tako se koristi i kao začin svinjskom pečenju, divljači, tamnim supama i nekim vrstama kobasica. Idealno se slaže sa jabukom,šargarepom, batatom, tikvom… Pored toga je i jedan od glavnih sastojaka gotovih soseva i začinskih mešavina.

Neizbežan je kao začin u azijskoj i blisko-istočnoj kuhinji.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Karanfilić cvet 10gr (kesica) Carski Začin“