Mlečika rinfuz 1kg Bilje Borča

1.400,00 рсд

Kategorija:

Opis

Mlečika rinfuz 1kg Bilje Borča

Sitnocvetna vrbovica (mala mlečika) je žbunasta biljka, maljave okrugle stabljike pri čijem dnu se razvija rozeta jajsto-lancetastih listova koji su takođe maljavi sa naličja, sedeći i najčešće naspramni. Cvetovi su četvoročlani sa na vrhu urezanim laticama, svetlo ružičaste boje.

Raste na vlažnim zapuštenim mestima od nizijskog do planinskog pojasa u umerenom pojasu Evroazije i Amerike. Nadzemni deo (herba) sitnocvetne vrbovice sadrži flavonoide (miricetin, kvercetin, kemferol), tanine, fitosterole, beta sitosterole i njihove estre i glikozide i organske kiseline (galnu, egalnu, kafenu, hlorogensku).

Tradicionalno upotrebljavana u narodnoj medicini na području Američkog kontinenta kao lekovita biljka, sitnocvetna vrbovica (mala mlečika) se prvi put pominje u XVII veku u delu engleskog lekara Nikolasa Kulpepera. Veliku popularnost stekla je zahvaljujući knjigama Marije Treben tek u XX veku. Tradicionalno, koristi se za olakšanje mokrenja i tegoba usled benigne hiperplazije prostate, pa je najviše korise muškarci. Čaj se koristi i za ublažavanje gastro-intestinalnih tegoba – osećaja pečenja u želucu, enteritisa, dijareje, kolitisa i iritabilnog kolona. U narodnoj medicini se koristi i kod kožnih problema, kod ekcema, kao antiseptik kod gljivičnih infekcija i za ubrazanje zarastanja rana.

Kao sveža biljka, sitnocvetna vrbovica koristi se i u kuhinji, izdanci su jestivi i mogu se koristiti sveži, ili termički obrađeni, kao špargla, dok se pečeno korenje, samleveno u prah može koristiti kao zamena za kafu.

Prema zvaničnim indikacijama navedenim u monografiji Evropske Medicinske Agencije, na osnovu dugotrajnih dokazanih iskustava o efikasnosti upotrebe, upotreba sitnocvetne vrbovice preporučuje se muškarcima u cilju ublažavanje tegoba kod benigne hiperplazije prostate. Čaj se može koristiti u dužem vremenskom periodu.

Ukoliko se sitnocvetna vrbovica koristi za ublažavanje gastro-intestinalnih tegoba, usled nedostatka podataka o bezbednosti, savetuje se oprez tokom trudnoće, dojenja i kod dece mlađe od 12 godina.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Mlečika rinfuz 1kg Bilje Borča“