Slatki koren rinfuz 1kg Bilje Borča

1.600,00 рсд

Kategorija:

Opis

Slatki koren rinfuz 1kg Bilje Borča

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) takođe se naziva i slatki koren, slatko drvce, slatko bilje, gospino bilje i glićirica. Ulazi u sastav mnogih čajeva za bolesti pluća. Upotrebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje i protiv nadimanja u stomaku. Takođe ulazi i u sastav mnogih lekova za probavne i disajne organe. Suvi kestrakt i prašak sladića upotrebljavaju se za izradu mase za pilule, a tečni ekstrakt kao sladak korigens umesto sirupa u lekovitim mešavinama.

Sladić biljka je višegodišnji zeljasti grm, čije su grane delimično odrvenele i dostižu visinu od 100 do 150 cm. Koren mu je veoma jak i razgranat, spolja braonkast, a unutra svetložut. Listovi su neparno perasto složeni, dok su cvetovi modro-ljubičaste boje i formiraju grozdaste cvasti na vrhu stabljike i u pazuhu listova.

Plod je u obliku pljosnate mahune. U fitoterapiji se uglavnom koristi slatkasti koren, koji se upotrebljava i u prehrambenoj industriji, mahom u proizvodnji slatkiša i piva. Mi ćemo se ovim putem pozabaviti njegovim brojnim lekovitim svojstvima i upotrebom sladića u zdravstvene svrhe.

Sladić ma izuzetno lekovito dejstvo, što je poznato od pamtiveka, te se može koristiti za tretiranje drugih zdravstvenih tegoba. S tim su bili upoznati još i drevni narodi, Egipćani, Arapi, Grci. Oni su ovu biljku koristili za lečenje upale pluća, kašlja i astme. Osim toga, slatki koren zauzima važno mesto i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ona ga najviše ceni zbog blagotvornog uticaja na organe za varenje.

Odličan je izbor za žene u menopauzi, jer vraća samopouzdanje i dobro raspoloženje, ublažava bolove u zglobovima i mišićima.

Sladić biljka je odličan borac protiv virusa i bakterija, te podstiče iskašljavanje i ubrzava ozdravljenje. Pored brojnih vitamina (E, B5, B,B2, B1) i minerala (kalcijum, gvožđe, hlor, fosfor, cink, magnezijum i selen), bogata je flavonidima i hranljivim materijama…

SUZBIJA HELIKOBAKTERIJU U KRATKOM ROKU

Sladić koren deluje snažno antiupalno i antispazmodično, naročito kada je reč o digestivnom traktu. Ublažava stomačne tegobe usled kiselosti, nadutosti, lošeg varenja. Uspešno se obračunava i s tegobama uzrokovanim ulcerozniim kolitisomKronovom bolešću, gorušicom.

Glicirizin, njegov glavni sastojak, obnavlja oštećeno želudačno tkivo. Čak štaviše može suzbiti razmnožavanje helikobakterije koja uzrokuje čir. Osim toga, podstiče čišćenje jetre od štetnih materija, a pomaže i u lečenju hepatitisa i ciroze.

ČISTI DISAJNE PUTEVE BOLJE OD POJEDNIHIH LEKOVA

Ako vas muči uporni kašalj, pijte čaj od sladića ili ga pomešajte s ostalim biljkama koje se koriste u lečenju disajnih tegoba. Među njima su žalfija, majčina dušica, jagorčevina, plućnjak.

Sladić biljka čisti disajne puteve od šlajma, te olakšava iskašljavanje. S obzirom na to da deluje antiupalno i antiviralno, može pomoći i u slučaju gnojne angine, upale ždrela, tuberkuloze i bronhitisa.

Recept sa sladićem protiv bronhitisa

Pomešati kašičicu korena sladića samlevenog u prah sa 3 kašike domaćeg meda. Podeliti na tri dela i uzimati ujutru, u podne i uveče po jednu kašiku mešavine.

Sladić biljka je jako dobra za ove tegobe. Ona olakšava disajne probleme, obezbeđuje dobro iskašljavanje uz izbacivanje šlajma i pomaže kod bronhitisa i upale pluća.

Umesto ovog recepta, pomoći će vam i samo žvakanje manjeg korena sladića. Ublažiće upalne procese grla i gornjih disajnih puteva. Dobra je praksa i grgljanje sladićevog praha razmućenog u čaši obične vode.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Slatki koren rinfuz 1kg Bilje Borča“