Asai bobice u prahu 70gr organske Beyond

1.550,00 rsd

Opis

Asai bobice u prahu 70gr organske Beyond

Acai bobice sadrže zdrave masti i male količine šećera, kao i mnoge minerale u tragovima i biljna jedinjenja, uključujući antocijane (koji im daju tamnu boju).

 

Acai bobice sadrže izvanredne nivoe antioksidanata, minerala i vitamina koji imaju koristi za zdravlje i svojstva za sprečavanje bolesti. Za razliku od drugih bobica i voća, acai ima visoke vrednosti kalorija i masti. 100 grama acai bobica nosi oko 80-250 kalorija, u zavisnosti od preparata i metode služenja.

 

Acai sadrži mnoštvo polifenolnih antocijaninskih jedinjenja, kao što su: resveratrol, cijanidin-3-galaktozid, ferulična kiselina, delfinidin, petunidin; kao i adstrigentne pro-antocijanidinske tanine kao što su: epikatehin, protokatehinska kiselina kiselina i elaginska kiselina.

 

Naučne studije pokazuju da ova jedinjenja deluju kao anti-age sredstvo (protiv starenja), anti-inflamatorno (protiv upale), imaju funkciju protiv raka zahvaljujući tome šro neutrališu slobodne radikale i dr. Osim toga, za tanine je utvrđeno da imaju anti-infektivna, anti-inflamatorna i anti-hemoragijska svojstva.

Acai je takođe bogat masnim kiselinama srednjeg lanca, poput oleinske kiseline (omega-9) i linolne kiseline (omega-6). Ova jedinjenja pomažu da se smanji nivo LDL-holesterola i podižu nivo dobrog ili HDL holesterola u organizmu i na taj način pomažu da se smanji rizik od srčanih bolesti. Pored toga, osnovne masti u acai bobicama doprinose održavanju odgovarajuće vlage u koži i sprečavaju isušivanje kože.

Asai bobice spadaju u koštunice (porodicu voća u koju spadaju i trešnje, kajsije, breskve, šljive i masline). To su tamnoljubičaste bobice koje po izgledu podsećaju na borovnice ili grožđe i predstavljaju plodove asai palme (Euterpe oleracea), drveća koje je široko rasprostranjeno u kišnim šumama Amazona.

Imaju veoma specifičan ukus, pomalo opor; neke ljude on podseća na višnju, a neke na kombinaciju kupina i crne čokolade. Asai bobice sadrže cink, gvožđe, bakar, magnezijum i kalijum. Takođe su veoma bogate antioksidansima. Evo koje su potencijalne zdravstvene koristi od asai bobica.

Značajan izvor antioksidanasa. U jednom proučavanju (objavljenom u časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry) istraživači su u četiri ture davali zdravim volonterima sok od asai bobica, pulpu asai bobica, pire od jabuka i neki antioksidansni napitak. Nakon svake probe radili su analize krvi ispitanika. Istraživači su utvrdili da su asai pulpa i pire od jabuka značajno povećali nivo antioksidanasa u krvi ispitanika.
Pomažu varenje. Asai bobice sadrže biljna vlakna i antioksidanse, a obe te stvari pomažu varenju. Istraživanje objavljeno u časopisu Food Chemistry ispitalo je delovanje asai bobica na ljudski digestivni trakt. Istraživači su utvrdili da je polovina ukupnog sadržaja polifenola u asai bobicama uspela da dospe do debelog creva. To ukazuje da asai bobice mogu da posluže kao prebiotici (hrana za razvoj dobrih bakterija) i da doprinesu zaštiti DNK u celokupnom digestivnom traktu.
Doprinose regulaciji šećera. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal procenjivalo je kako deluje pulpa asai bobica na gojazne pacijente. Istraživači su odabrali 10 gojaznih ispitanika i davali im pulpu asai bobica dvaput dnevno tokom mesec dana. Primećeno je da su na kraju proučavanja ispitanici imali niže nivoe insulina i šećera u krvi na prazan stomak. Takođe je utvrđeno da su asai bobice dovele do značajnog smanjenja LDL holesterola.
Zdrave su za srce. Jedno istraživanje obavljeno na životinjama ukazuje da pulpa asai bobica može da poboljša zdravlje srca smanjenjem „lošeg“ (LDL) i ukupnog holesterola. To je uglavnom zato što sadržii biljne sterole, koji sprečavaju apsorpciju holesterola iz namirnica. Drugo istraživanje, obavljeno na ženama, ukazalo je da redovna konzumacija antocijanina (kojima su ove bobice veoma bogate) može da smanji rizik od srčanog napada za 32%.
Povoljno deluju na mozak. Biljni sastojci klase polifenola zaštitno deluju na mozak. Istraživači Univerziteta Adelaida iz Australije su utvrdili da ekstrakt asai bobica može da zaštiti moždane ćelije od štetnih efekata beta amiloida. (Nagomilavanje beta amiloida u mozgu je povezano sa razvojem Alchajmerove bolesti.)
Doprinose zdravlju kože. Konzumacija namirnica bogatih antioksidansima u celini povoljno deluje na zdravlje kože, pa je takav slučaj i sa asai bobicama, koje su odličan izvor antioksidanasa.
Preventivno deluju protiv bolesti modernog doba. Asai bobice su bogate pigmentima antocijaninima koji im daju tamnoljubičastu boju. Ti pigmenti su istovremeno moćni antioksidansi koji pomažu da se neutrališu efekti slobodnih radikala, pa zbog toga preventivno utiču protiv razvoja bolesti modernog doba kao što su dijabetes, srčana oboljenja i rak.

Nutritivni profil (u 100g praha organskih asai bobica):
Kalorije: 70 kCal
Masti: 5,26 g
Šećera: 0
Biljnih vlakana: 5,3 g
Ugljenih hidrata: 5,26 g

 

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Asai bobice u prahu 70gr organske Beyond“