Chia seme 250gr Lučar

320,00 rsd

Kategorija:

Opis

Chia seme 250gr Lučar

Biljka čia, koja daje istoimene chia semenke, jednogodišnja je cvetnica iz porodice pitomih nana koja predstavlja izuzetno bogat izvor minerala i hranljivih materija. Ova zdrava semena deluju veoma hidrirajuće na naš organizam, pospešuju probavu i regulišu rad creva, te regulišu nivo elektrolita

Chia semenke su sitna crna, bela i tamnosmeđa semena koja potiču od biljke Salviahispanica, koja je vrsta mente. Prirodno stanište joj je Južna i Srednja Amerika, tačnije područje Perua, Gvatemale, Bolivije, Paragvaja i Meksika. Od davnina uzgajali su je i koristili su je kao osnovnu namirnicu Asteci i Maje, a sam naziv chia, zapravo, je drevna majanska reč za snagu.

Iako se koristila hiljadama godina, postala je popularna u poslednjih 25 godina, jer su naučnici ustanovili da je prebogata omega-3 masnim kiselinama koje čine čak trećinu njenog sastava, što predstavlja jedan od najboljih izvora zdravog i kvalitetnog ulja.

Osim toga,  chia semenke obiluju antioksidansima i vlaknima, a sadrže i visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. Kao takva,  ova dragocena biljka može mnogo da utiče na unapređivanje zdravlja, posebno kad je reč kod sprečavanja oboljenja srca, povišenog šećera, a odlično se pokazala i kad je regulisanje varenja u pitanju.

Chia semenke su veoma bogate mineralima.

Prednjači mangan, koji je veoma bitan za metabolizam, rast i razvoj mišića i kostiju. Potom je prisutan fosfor, koji je takođe bitan za održavanje i regeneraciju tkiva. Pored njega nalazi se i bakar koji nam najčešće nedostaje u ishrani, a važan je za zdravlje i pravilan rad srca. Zanimljivo je da se u samo dve kašike čia semenki nalazi čak dva puta više kalijuma nego u jednoj banani.

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Chia seme 250gr Lučar“