Goji bobice 70gr Lučar

250,00 rsd

Kategorija:

Opis

Goji bobice 70gr Lučar

Godži bobice (koje potiču od kineske biljke čiji je latinski naziv Lycium barbarum) su takođe poznate kao vučje bobice ili goji bobice. Poput mnogih biljaka koje potiču iz Azije, tako i godži bobice imaju mnoge pozitivne efekte za zdravlje ljudi. Pa da nabrojimo:

1. Antioksidansi u godži bobicama
Godži bobice sadrže vitamin C, kao i vitamin B2, vitamin A, gvožđe i selen. Istraživanja su otkrila da su godži bobice dobre za podsticanje pravilnog rasta ćelija i da antioksidansi koji se nalaze u njima deluju veoma moćno u prevenciji bolesti. Jedan od interesantnih nalaza je da godži bobice mogu pomoći da se snizi nivo glukoze u krvi i takođe utiču na snižavanju holesterola kod nekih ljudi.
Antioksidansi u godži bobicama mogu povećati funkciju imunog sistema i mogu poboljšati dugoročno zdravlje.

2. Godži bobice protiv raka
Male, mesnate bobice, poput godži bobica, sadrže antioksidantna jedinjenja poznata kao polifenoli – koji štite od razvoja raka. Ovi antioksidansi se bore protiv, umanjuju i popravljaju oštećenja ćelija koja proizilaze iz inflamacije i oksidativnog stresa od slobodnih radikala, sprečavajući verovatnoću razvoja kanceroznih tumora. Antioksidansi poput onih u godži bobicama mogu da poboljšaju efikasnost hemoterapije slabljenjem ćelija tumora.
Klinička studija sprovedena na 79 pacijenata obolelih od raka 1994. godine, utvrdila je da je kombinacija imunoterapije sa polisaharidima biljke Lycium barbarum (pronađenim u godži bobicama) bila uspešnija u lečenju pacijenata sa različitim oblicima raka od onih koji su dobili samo imunoterapiju.

3. Zaštita od UV zračenja
Sok dobijen iz godži bobica može da smanji količinu oštećenja koje potiče od ultraljubičastog zračenja. Prema studiji objavljenoj u januaru 2010. godine, miševi koji su konzumirali sok od godži bobica su imali značajno smanjenu inflamatornu reakciju na sunce usled produžene stimulacije ultraljubičastim zračenjem. Istraživači veruju da su neki od antioksidanata pronađenih u godži bobicama odgovorni za ovu zaštitu, sprečavajući oksidativna oštećenja koja bi inače indukovala inflamatorni, odnosno zapaljenski odgovor.

4. Zaštita zdravlja očiju
Prema studiji objavljenoj u februaru 2011. godine, svakodnevno konzumiranje godži bobica tokom 90 dana značajno pomaže u prevenciji akumulacije meke druze u očima starijih pacijenata, što je rani znak upozorenja na makularnu degeneraciju. Tačan mehanizam koji stoji iza ovog efekta je trenutno nejasan. Taurin, jedinjenje koje se nalazi u godži bobicama, takođe deluje korisno u usporavanju razvoja problema očiju vezanih za dijabetes.

5. Za šta su još dobre godži bobice?
Antioksidansi koji se nalaze u godži bobicama najbolje deluju u borbi protiv bolesti jetre. Ljudi koji žele da zaštite svoju jetru od alkohola ili lekova, treba da koriste godži bobice.
Iako je njihova primarna uloga u prevenciji bolesti, takođe je utvrđeno da godži bobice mogu da pomognu u povećanju plodnosti kod žena i mogu poboljšati seksualnu funkciju kod muškaraca. Jedan od razloga za to je što ove bboice poboljšavaju cirkulaciju u celom telu, omogućavajući ljudima da obavljaju niz različitih aktivnosti na najboljem mogućem nivou.
Sve u svemu, godži bobice su popularne ne samo za jednu svrhu, već zato što pomažu da se poboljša zdravlje tela na mnogo različitih načina. Istraživanja su pokazala da godži bobice imaju značajnu moć da sprečavaju i pomažu u lečenju različitih bolesti, uključujući i rak.

6. Kako se jedu godži bobice?
Godži bobice su dostupne kao sveže mahom u oblastima u kojima ih najviše ima (kao npr. u Kini) i tamo gde se uzgajaju, a najčešće su nam dostupne kao sušene godži bobice ili sok od godži bobica.
Najbolje je da koristite suve godži bobice za doručak sa žitaricama, ovsenom kašom ili nemasnim jogurtom. Takođe se odlično slažu sa sirovim orasima i tamnom čokoladom. Možete da se odlučite i za sok ili čaj od godži bobica.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Goji bobice 70gr Lučar“