Gotu Kola 50gr

650,00 rsd

Kategorija:

Opis

Gotu Kola 50gr

Centella asiatica (Apiaceae), u nas poznata kao gotu kola, puzavica je koja se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već stolećima. U lekovite se svrhe koristi nadzemni deo biljke. Gotu kola višegodišnja je biljka. Ima listove nalik na bubreg, raste na močvarnim područjima južne Afrike, Južne Amerike, Australije i Indije.

Povjesno, ta se biljka koristila za liječenje rana, poboljšanje mentalne funkcije, liječenje kožnih bolesti (na primjer psorijaze), liječenje hepatitisa, proliva i čira na želucu. Ovu su biljku nazivali „izvor života“ jer je, prema legendi, jedan kineski travar živeo više od 200 godina upravo stoga što ju je svakodnevno koristio.

Ova biljka sadrži saponine, eterična ulja, masne kiseline, aminokiseline, flavonoide, polifenole, tanine i karotenoide. Glavna je komponenta – aziotikozid (triterpenoidna tvar) koja ima antistresno i antianksiozno delovanje. To je materija koja je uključena u prijenos živčanih impulsa u mozgu, izaziva brži protok krvi i bolju opskrbljenost kiseonikom.

Gotu kola sadrži brojne hranljive sastojke, uključujući fitohemikalije beta-karoten, camfol i campesetol. Takođe je izvor minerala kalcijuma, magnezijuma, mangana, fosfora, kalijuma, selena i cinka; i vitamina C, B-1, B-2 i B-3.

Gotu kola (Centella Asiatica) se koristi za poboljšanje cirkulacije u mozgu, pa se primenjuje kod zaboravnosti i za povećanje intelektualnih sposobnostii memorije. Preimenjuje se i kod umora, nervoze, anksioznosti, psihičkih poremećaja, Alchajmerove bolesti i depresije.

Takođe, deluje i na poboljšanje venske cirkulacije pa se koristi se i za zarastanje rana, kod povreda i cirkulatornih problema kao što je venska insuficijencija, proširene vene, edemi i sklonost razvoju tromba u nogama.

Gotu kola se koristi kod bakterijskih, virusnih i parazitarnih infekcija kao što su infekcije urinarnog trakta, kolera, dizenterija, sifilis, prehlada, grip, svinjski grip H1N1, elefantizma, tuberkuloze.

Nekad se gotu kola koristi i kod sunčanice, upale krajnika, plućnog edema, oboljenja jetre, žutice, sistemskog lupusa, stomačnih bolova, dijareje, problema sa varenjem, čira na želucu, epilepsije, astme, anemije, dijabetesa i za poboljšanje opšteg stanja i dugovečnosti.

Gotu kola deluje tako što smiruje upalne procese i smanjuje pritisak krvi u venama. Takođe, utiče na povećanje proizvodnje kolagena, koji je neophodan za zarastanje rana i ulazi u sastav vezivnog tkiva koje je neophodno za potporu zglobovima i celom lokomotornom sistemu.

Najpoznatija je upotreba gotu kole kod venske insuficijencije, tj. kada se krv otežano vraća iz vena u nogama do srca. U takvim slučajevima lako dolazi do razvoja proširenih vena, otoka nogu i čak nastanka ugrušaka krvi (tromba) u venama. Koristi se kod dugih putovanja za sprečavanje nastanka tromba.

Dijabetičari uzimaju gotu kolu za poboljšanje cirkulacije, pošto povećana koncentracija šećera u krvi oštećuje krvne sudove. Uzimanje gotu kole tokom 6-12 meseci poboljšava cirkulaciju i sprečava zadržavanje tečnosti u malim krvnim sudovima.

Kod ateroskleroze – zadebljanja zidova krvnih sudova usled nakupljanja masti i kalcijuma na zidovima krvnih sudova dolazi do očvršćavanja ovih zidova i nastanka plaka. Plak – nakupine masti mogu u jednom trenutku da se odvoje od zida krvnog suda i da izazovu nastanak tromba, koji potencijalno može začepiti krvni sud i zaustaviti cirkulaciju, te u najgorim slučajevima dovesti do srčanog ili moždanog udara. stanja – kod poremećaja venske cirkulacije (proširene vene, otoci nogu, tromboza

Gotu kola lekovita dejstva

Visoka koncentracija jedinstvenih triterpenoidnih jedinjenja (takođe poznati kao saponini) koji se mogu naći u ovoj biljci, jesu razlog za njenu neverovatnu lekovitost.

Kada je u pitanju gotu kola lekovita dejstva joj varirarju u širokom opsegu, od toga da se koristi za kardiovaskularne tegobe do anksioznosti.

Istorijski gledano, gotu kola kao lek se koristila za lečenje sifilisa, hepatitisa, čira na želucu, epilepsije, dijareje, groznice i astme.

Ova biljka može da stimuliše centralni nervni sistem i može raditi kao blagi stimulans unapređujući mentalnu jasnoću, smanjuje mentalni zamor i povećava energiju.

Druge potencijalne upotrebe uključuju: lečenje respiratornih infekcija poput prehlade, smanjenje zadržavanja tečnosti, stimulisanje apetita, povećanje libida i podržavanje zdravog srca i funkcije jetre.

Takođe, gotu kola kao lek može da poveća dobrobit mentalnog zdravlja, smanjuje depresiju i anksioznost, i pomaže da se spreči nesanica. Međutim, većina ovih njenih prednosti se zasniva na usmenim dokazima, a ne na naučnim istraživanjima.

Najinteresantnije zdravstvene prednosti gotu kole obuhvataju njenu sposobnost da:

 • ubrza zarastanje rana,
 • pomaže u nezi kože,
 • povećava kognitivne sposobnosti,
 • smiruje nervne poremećaje,
 • leči respiratorne probleme,
 • smanjuje toksičnost,
 • pojačava rast kose,
 • štiti srce,
 • isceljuje cirkulatorni sistem (krvotok).

Anti-bakterijska svojstva

Gotu kola se već dugo koristi u topikalnom, oralnom i injektiranom obliku za lečenje lepre. Pored svoje sposobnosti da izleči rane u vezi sa leprom, gotu

kola može imati anti-bakterijske osobine. Dokazi iz studija pokazuju da aziatikozidi, prisutni u gotu koli, mogu oštetiti ćelijske zidove bakterija koje izazivaju lepru. Oslabljene bakterije su lakše za imuni sistem organizma da ih eliminiše.

Gotu kola suzbija visok krvni pritisak

Gotu kola može osloboditi visok krvni pritisak i pomaže telu da se odbrani od raznih otrova. Koristi se za lečenje reumatizma, bolesti krvi, kongestivne srčane insuficijencije, infekcija urinarnog trakta, polne bolesti, hepatitisa i visokog krvnog pritiska. To je blagi diuretik koji može pomoći da se smanje otekle membrane i pomaže u otklanjanju viška tečnosti. Takođe ubrzava zarastanje rana.

Studije su povezale gotu kolu sa smanjenjem ozbiljnosti mnogih bolesti, uključujući kongestivnu srčanu insuficijenciju, a jedna od pozitivnih asocijacija sa ovom biljkom je bio krvni pritisak. Ova biljka oslobađa napetost u arterijama i krvnim sudovima, ona je u stanju da  reguliše  krvni pritisak i smanjuje pritisak na kardiovaskularni sistem. Ovo štiti srce i sprečava bolesti poput ateroskleroze, srčanog udara i šloga.

Detoksifikuje organizam

Gotu kola je dugo poznata kao  blagi diuretik i može, stoga, da stimuliše oslobađanje viška toksina, soli, vode, pa čak i masti iz organizma putem mokrenja. Ovo pomaže da se ublaži napetost u bubrezima i generalno uklanja toksine, brzo zadržavajući našu energiju i naš bilans tečnosti.

Štiti gastrointestinalni sistem

Tradicionalna medicina koristi gotu kolu za lečenje jakih bolova u stomaku, koji se sada povezuju sa čirem na želucu. Ovaj tretman se još uvek smatra održivim, a anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva lišća gotu kole mogu jasno poboljšati zdravlje creva i debelog creva.

Protiv starenja

Gotu kola kao lek može da uspori proces starenja, produži životni vek i takođe daje snagu u starijoj životnoj dobi.

Danas, ova biljka predstavlja jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za negu kože, zahvaljujući svojoj moćnoj kombinaciji amino kiselina, beta karotena, masnih kiselina i fitohemikalija – od kojih su svi navedeni sastojci neophodni koži da se bore protiv znakova starenja i da se zaštiti od stresova iz životne sredine.

Gotu kola je bogata saponinima – jedinjenjima koja pomažu da koža bude čvršća i zategnutija – a takođe je i odličan izvor fitonutrijenata koji se nazivaju flavonoidi, koji deluju kao antioksidansi i bore sa protiv slobodnih radikala. To povećava stvaranje kolagena i tkiva kože, što je od ključnog značaja za održavanje elastičnosti kože i njenog mladalačkog sjaja.

Gotu kola protiv starenja može da se konzumira kao čaj ili se uzima kao dodatak ishrani.

Gotu kola za kožu   

Gotu kola se takođe površinski koristi kao melem za lečenje različitih stanja kože. Ova biljka sadrži hemikalije pod nazivom triterpenoidi, koji imaju antioksidantna svojstva koja pomažu da se izleče rane i manje opekotine i da se spreči stvaranje ožiljaka nakon povrede ili operacije.

Zbog triterpenoida, gotu kola takođe može pomoći da se ojača koža, povećava protok krvi u koži, a samim tim se koristi za lečenje poremećaja kože kao što su akne i psorijaza.

Pored toga, ova biljka može biti korisna za sprečavanje i smanjenje strija.

Pored toga što je za kožu veoma značajan prirodni lek, kod pojedinih osoba ona može izazvati dermatitis kada se primenjuje lokalno.

Maska za lice

Sastojci:

 • 1 kafena kašičica čaja od gotu kole
 • 1/2 kafene kašičice kurkuma praha
 • 1/2 kafene kašičice meda
 • malo mlake vode

Pomešajte sve navedene sastojke, uz dodatak mlake voe, kako bi smesa bila žitkije koenzistencije. Nanesite ovu masku na kožu lica, i ostavite je da deluje 20-ak minuta. nakon toga je samo skinite uz pomoć hladne vode.

Tonik za lice

Sastojci:

 • 1 kafena kašičica gotu kola čaja
 • 1 kafena kašičica čaja od matičnjaka
 • 250 ml prokuvane vode i ohlađene na 70 C
 • 1 kafena kašičica glicerina
 • po 5 kapi eteričnog ulja od sandalovine, geranijuma i jasmina
 • 3 kapi eteričnog ulja ruzmarina
 • 2 g meda
 • Stavite u 250 ml prokuvane vode po 1 kafenu kašičicu gotu kole i matičnjaka. Posle 15 minuta procedite i dodajte glicerin. Pomešajte eterična ulja sa medom, pa sjedinite sa već dobijenom masom i stavite u tamnu staklenu bočicu. Dobijeni gotu kola tonik za lice nanosite 2 puta dnevno i sačekajte da ga koža upije. Ukoliko ga budete držali u frižideru, moći ćete da ga koristite 7-10 dana.
 • Za proširene vene
 • Ova biljka ima sposobnost da poboljšava cirkulaciju. Dakle, gotu kola za proširene vene može da se koristi, budući da ima pozitivan efekat na krvotok. Ona poboljšava protok krvi, jača vene i kapilare i stoga se veoma uspešno koristi za lečenje reume, grčeva nogu i abnormalnog trnjenja ekstremiteta. Gotu kola smiruje i smanjuje proširene vene i pomaže da se minimizira stvaranje ožiljaka.
 • Isto tako može sprečiti, odložiti i tretirati stanje poznato kao hronična venska insuficijencija. Ovo se dešava kada su zalisci u venama koje odvode krv u srce slabi ili oštećeni i onda se krv skuplja u venama nogu. Ova kolekcija krvi može dovesti do proširenih vena, paukolikih vena ili rana na nogama, a u najozbiljnijim slučajevima do formiranaj krvnih ugrušaka (tromba).
 • Prirodni afrodizijak
 • Postoje tradicionalni dokazi koji pokazuju da se ovaj prirodni lek koristi za energetski podsticaj u spavaćoj sobi. Povećanje libida je česta nuspojava drugih biljnih preparata, a gotu kola nije izuzetak. Pored eliminacije mentalnog zamora i povećavanja energetskih depoa u telu, ova biljka kao prirodni afrodizijak daje fenomenalne rezultate

Pri uzimanju gotu kole potrebno je pridržavati se i određenih mjera opreza

 • Ovaj je preparat siguran kada se koriti oralno. Nuspojave su rijetke, ali postoji mogućnost oštećenja jetre, želučanih tegoba, mučnine, svrbeža kože. Ako se uzme više nego je propisano, uzrokuje pospanost.
 • Ne smije se davati trudnicama i dojiljama te osobama koje imaju oštećenu jetru. Koristite li ovaj preparat, a planirate neki kirurški zahvat, važno je znati da ga morate prestati koristiti najmanje dva tjedna prije zahvata.
 • Nije namijenjen osobama mlađim od 18 godina. U osoba starijih od 65 godina potrebno je prilagoditi dozu.
 • Osobe koje imaju melanom ili su imali kanceroznu povijest ne bi smjele uzimati ove preparate

Priprema: Vrećicu čaja preliti vrelom vodom i ostaviti da stoji 6-8 minuta. Konzumirati čaj 3 puta dnevno – kod zaboravnosti i za poboljšanje pamćenja; 3-5 puta dnevno u zavisnoti od stanja – kod poremećaja venske cirkulacije (proširene vene, otoci nogu, tromboza…).

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Gotu Kola 50gr“