Guarana u prahu 100gr We Are One

1.100,00 rsd

Opis

Guarana u prahu 100gr We Are One

Guarana (lat. Paullinia cupana) predstavlja zimzelenu (puzeću) biljku, iz porodice javor, poreklom iz amazonskih šuma, a naročito je zastupljena u severnom Brazilu i Venecueli, zbog odgovarajuće klime (razvitku guarane pogoduje amazonska klima, dakle, tropske temperature i obilne kiše). Nastala je u 17. veku, kada su evropski misionari, videli Brazilce kako su, jedući bobice guarane, prepuni energije. To je žbunasta biljka, koja može narasti do 12m, a zbog svog karakterističnog izgleda (raste u grozdovima, u vidu crvenkastih plodova u kojim se nalazi beli sloj) podseća na oči. Obzirom da je, kao što smo pomenuli, guarana zastupljena najčešće i u Brazilu, ovu biljku, nazivajući je „eliksirom mladosti“, Brazilci konzumiraju od najranijeg detinjstva i njoj pripisuju svoju dugovečnost i kožu bez bora. Seme i smola guarane mogu se naći u obliku praha, tableta, kapsula, čaja…

Lekovita i korisna svojstva guarane su mnogobrojna. Ona je moćni sagorevač masti, obzirom da sadrže fitohemikaliju teobromin i time potpomaže skidanju celulita i mršavljenju, smanjujući pritom apetit i osećaj gladi. Osim ove, sadrži druge fitohemikalije (saponin, tanin, katehin) koje su saveznici u sprečavanju mnogih oboljenja. Takođe, ukoliko imate problema sa crevima i tu će Vam pomoći, smanjujući upalne procese i cisteći Vaša creva. Osim toga, korisna je i kao diuretik, ali i kod lečenja mokraćnih infekcija, dijareje, bolnih menstruacija, glavobolja, opuštanja bronhijalnih mišića, a i kod buđenja libida oba pola (smanjuje teskobu i štiti neurone). Ako imate problema sa krvnim ugrušcima ili sa niskim pritiskom, lekari će Vam preporučiti konzumiranje guarane, dok se, pak, kod osoba sa povišenim pritiskom, konzumiranje iste ne preporučuje.

Njeno korišćenje, stručnjaci povezuju i sa prevencijom karcinoma. Poznata je i kao stimulativno sredstvo, pa je možemo naći u mnogim energetskim napicima. Guarana u sebi sadrži kofein (od 3 do 7%), znatno više od kafe, pa je često koristimo kako bismo savladali fizički ili psihički umor.

Izaziva i nesanicu, zbog prevelikog sadržaja kofeina, pa je vrlo dobro poznata kako studentima, tako i onima koji rade noću i uz pomoć guarane, ostaju budni i koncentrisani, mnogo duže, nego nakon konzumiranja kafe (razlog tome je što se kofein iz guarane sporije oslobađa i time se produžava njegovo dejstvo). Bitno je pomenuti još jednu prednost guarane, u odnosu na čaj i kafu, a to je da ona ne izaziva negativna dejstva, kao što su ubrzan rad srca, kao i ubrzan puls. Ipak, ukoliko ne želite da imate nesanicu, nemojte je koristiti u poslepodnevnim satima. Iako smo nabrojali mnoga pozitivna svojstva ove korisne biljke, zbog visokog sadržaja kofeina, preporučuje se umerenost u korišćenju, jer u suprotnom može izazvati insomniju, razdražljivost i razne druge probleme nervnog sistema.

Lekovita svojstva:

  • čisti creva i štiti organizam od raznih oboljenja
  • pomaže kod niskog krvnog pritiska
  • pomaže kod glavobolje i migrene
  • povećava nivo energije
  • pomaže kod psiho – fizičkog umora
  • služi kao prevencija nastanka krvnih ugrušaka
  • služi kao srčani stimulans
  • pomaže mršavljenju i skidanju celulita
  • poboljšava libido
  • pomaže kod bolnih menstruacija

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Guarana u prahu 100gr We Are One“