Kardamom u zrnu 50gr

1.100,00 рсд

Kategorija:

Opis

Kardamom u zrnu 50gr

Kardamom je začin sa intenzivnim, pomalo slatkim ukusom koji neki ljudi upoređuju sa mentom.

Nastao je u Indiji, ali je danas dostupan širom sveta i koristi se u slatkim i slanim receptima.

Seme, ulje i ekstrakti kardamona imaju impresivna lekovita svojstva i koriste se u tradicionalnoj medicini vekovima.

Kardamon u prahu je začin vrhunskog ukusa i arome. Ovaj kardamon potiče iz kontrolisanog uzgoja organske proizvodnje. Eko sertifikat garantuje da ovaj Kardamon prilikom uzgoja u polju nije bio tretiran pesticidima i đubren mineralnim fertilizatorima, a u pripremama za fazu čuvanja nije izložen visokim temperaturama i jonizirajućem zračenju.

Cenjen u Istočnoj Indiji zbog svojih lekovitih prednosti, kardamon se sada obično koristi kao začin za dodavanje ukusa hrani.

Kardamom nudi brojne nutritivne koristi, uključujući esencijalne minerale i vlakna, i jedinjenja koja se bore protiv raka.

Kuvajte sa kardamonom i uživajte u zdravstvenim prednostima sadržaja vlakana. Vaše telo se oslanja na vlakna iz vaše ishrane da biste imali zdravu i redovnu probavu. Vlakna takođe pomažu u kontroli težine povećavajući vašu sitost nakon obroka i pomažu u snižavanju holesterola.

Gvožđe i mangan – ovi minerali sadržani u kardamonu pomažu u ćelijskom metabolizmu, tako da vaša tkiva mogu da naprave “gorivo“ koje im je potrebno da funkcionišu. Mangan takođe igra ulogu u zdravlju kostiju, dok gvožđe pomaže u transportu kiseonika.

Uključivanje kardamoma u vašu ishranu ima i druge potencijalne pozitivne efekte na vaše zdravlje.

Kardamom može biti koristan za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Obećavajući rezultati istraživanja na ovu temu mogu biti povezani sa visokim nivoima antioksidanata u kardamonu. Istraživači takođe sumnjaju da bi kardamon začin mogao sniziti krvni pritisak zbog njegovog diuretskog efekta, što znači da može podstaći mokrenje kako bi se uklonila voda koja se nakuplja u telu, na primer oko srca.

Jedna studija je otkrila da kardamon sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka i koja imaju potencijal da ubijaju ćelije raka.

Način upotrebe:

Kardamon se koristi kao začin mnogim jelima, pri čemu jela postaju ukusnija i nutritivno vrednija.

Pored toga što se koristi kao začin, kardamom u prahu možete koristiti i za pripremu toplih napitaka i čajeva.

U današnje vreme najviše se koristi u arapskim zemljama kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima, različitim poslasticama, kafi, likerima, vinu, a takođe i mesu, marinadama i kobasicama.

Gotovo limunski ukus kardamoma daće pečat ne samo slatkim, već i slanim jelima. Koristi se u svim kuhinjama sveta, naročito u indijskoj, gde se upotrebljava za pripremu začinske mešavine „Garam masala“, kod slanih jela poput karijapilava, brojnih poslastica poput kulfija, bogatog sladoleda od pistaća i badema, kao i kod pripreme čaja.

Cela zrna koriste se u pripremi napitaka i receptima s mahunarkama, a za ostala slana jela semenke kardamoma izvadite iz opne i lagano ih tostirajte u tiganju, kako bi dobili onaj karakterističan ukus kardamoma.

Odlično se slaže uz voće, rižu, kus-kus. Marinadama daje prefinjen ukus. Ključni je sastojak tzv. „arapske kafe“.

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kardamom u zrnu 50gr“