Kinoa 1kg rinfuz

700,00 rsd

Opis

Kinoa 1kg rinfuz

Biljka kinoa, u svetu poznata pod nazivom quinoa, potiče sa Anda u Južnoj Americi i od davnina se koristi kao hrana i kao lek. Za nju često možemo čuti da je “majka svih žitarica”, poreklo joj je zaista drevno, jer pored kukuruza predstavljala je osnovnu namernicu prastare civilizacije Inka. Kinoa je  zapravo pseudo žitarica, jer se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava. Ona je seme biljke iz identične porodice kojoj pripadaju spanać i cvekla.

Sve veću popularnost kinoa stiče zahvaljujući blagotvornom dejstvu koji ima na ljudsko zdravlje, lakoći pripreme i bogatstvu hranljivih sastojaka koje sadrži. Obiluje proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima i smatra se nutritivno najvrednijom namernicom na planeti. Ono što je bitno napomenuti jeste da je kinoa bez glutena, pa mogu da je koriste osobe koje pate od celijaklije. Danas možemo naći preko sto vrsta kinoe, boja semena se razlikuju pa tako zrno kinoe može biti bele, crvene ili crne. Peru i Bolivija smatraju se najvećim svetskim proizvođačima ove biljke i velika količina iste koje danas nalazimo na tržištu dolaze zapravo iz tog dela sveta. Međutim kinoa se gaji i u drugim zemljama. Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti može opstati u raznim uslovim uzgoja, dobro podnosi visoke nadmorske visine, hladne temperature i može uspeti na mestima gde druge žitarice ne bi mogle.

Šta kinoa sadrži?

Ako tražite biljku koja će da zadovolji vašu potrebu za svim neophodnim sastojcima i time pozitivno utiče na vaše opšte zdravlje onda je to kinoa. Ono što kinou definitivno izdvaja od ostalih vrsta žitarica jeste njen nutritivni sastav. Kinoa je vrlo hranljiva i odličan je izvor proteina. Kada spomenemo proteine prvo što pomislimo jesu namernice životinjskog porekla, meso i mlečni proizvodi, ali nikako ne treba zanemariti biljne proteine, a kada su oni u pitanju kinoa tu prednjači. Takođe kinoa sadrži mononezasićene masti, poput omega 3 i oleinske kiseline koje su jako dobre za zdravlje srca. Pored njih ova namarnica sadrži i antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonidi koji naš organizam čuvaju od štetnih slobodnih radikala, neutralizujući njihov efekat i time štiteći naš organizam.

Kinoa je osim toga jako bogata mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Veoma je bogata i vitaminima i to vitaminima B kompleksa i vitaminom E. S obzirom na prisustvo magnezijuma i vitamina B, kinoa se preporučuje osobama koje pate od migrenoznih glavobolja. Ne zaboravimo da spomenemo da ova namernica sadrži značajan udeo biljnih vlakana, upijajućih i neupijajućih, odličnih za regulisanje metabolizama.

Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih osam aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri, zbog čega se ova biljka smatra „super hranom“. Posebno je cenjena i korisna za sportiste, vegane, vegetarijance i one preosetljive na gluten, jer i sama ga ne sadrži i lako se vari.

Kakva lekovita svojstva kinoa ima

Uzevši u obzir kakve sve korisne sastojke sadrži, kinoa je dobra kod mnogih zdravstvenih stanja, pa se zbog toga se toplo preporučuje njeno češće konzumiranje.

Regulisanje holesterola – visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna zamena za iste.

Kontrolisanje krvnog pritiska – poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

Regulisanje telesne težine – vlakna i proteini koje kinoa sadrži daju našem organizmu dovoljno energije i zadržavaju osećaj sitosti pa samim tim sprečavaju nalete gladi, dok vlakna istovremeno pomažu da probava ostane na zavidnom niovu.

Smanjuje rizik od dijabetesa – upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi. Zahvaljujući prisutnosti sastojcima koje imaju antupalno dejstvo uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kinoa 1kg rinfuz“