Kinoa bela 250gr Lučar organik

430,00 rsd

Kategorija:

Opis

Kinoa bela 250gr Lučar organik

Kinoa je bila osnovna namirnica Inka još pre 6000 godina. Danas je upotrebljavaju astronauti na putovanjima u svemir, pošto je odlično izbalansirana i skoro kompletna namirnica. Iz ovoga zaključujemo da je kinoa hrana prošlosti i budućnosti, prepuna korisnih nutrijenata. Između ostalog sadrži:

  • mononezasićene masti korisne za zdravlje srca, kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline
  • antioksidante – fitonutrijente koji se zovu flavonoidi
  • esencijalne minerale među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum
  • vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E
  • celulozu – dijetalna vlakna

 

Zrno kinoe se sastoji od 60% klice, te obezbeđuje veliku količinu korisne energije. Nutritivna vrednost kinoe je slična žitaricama, što znači da je izvrstan izvor ugljenih hidrata. Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla, jer ono po čemu se ova pseudo-žitarica naročito ističe jeste visok sadržaj proteina. Najbitniji među njima su lizin i izoleucin, aminokiseline kojima su žitarice inače veoma siromašne ili ih uopšte ne sadrže. Ukupna količina proteina u kinoi varira, u zavisnosti od sorte, od 10,4% do 17,0%.

Takođe je bogat izvor upijajućih vlakana koja na indirektan način doprinose kontrolisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa. Celuloza, tj. dijetetska vlakna iz kinoe, pomešana sa žučnom kiselinom, luče se u organizam i pomažu kod regulacije lošeg LDL holesterola.

Ova namirnica je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma – zbog vlakana i proteina koje sadrži. Posle konzumiranja kinoe duže se osećamo sitima, a vlakna potpomažu rad creva.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kinoa bela 250gr Lučar organik“