Laneno ulje 250ml Oleum

550,00 rsd

Kategorija:

Opis

Laneno ulje 250ml Oleum

Ovo je ulje bogato alfa-linoleinskom kiselinom, esencijalnom masnom kiselinom koja povoljno deluje na bolesti srca, upalne bolesti creva, artritis i niz drugih stanja.

Sadrži i grupu stvari pod nazivom lignani koji mogu igrati ulogu u prevenciji raka. Ulje semenki lana sadrži 50-60% omega-3 masnih kiselina (dvostruko više od ribljeg ulja). Primarna upotreba ovog ulja bila je u industrijske svrhe. Sama semenka sadrži 35-44% ulja. U istočnoj Europi laneno ulje se dobiva hladnim presovanjem, dok se u SAD proizvodi toplim presovanjem i ekstrakcijom rastvaračem i retko se koristi u ishrani. Lan sadrži glukozid koji se deaktivira delovanjem topline.

Alfa-linoleinska kiselina pripada skupini omega-3 masnih kiselina zajedno sa eikozapentanoičnom kiselinom (EPA) i dokozaheksanoičnom kiselinom (DHA). Prirodni izvor EPA i DHA prvenstveno predstavlja riba, dok se alfa-linoleinska masna kiselina nalazi u lanu i nekim biljnim uljima. Iako je struktura ovih spojeva slična, to nužno i ne znači da imaju jednaki učinak u telu.

Posebno je važno održati povoljnu ravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a što se postiže pravilnom ishranom. Dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, omega-6 ih pojačavaju. Smatra se da zdrava ishrana treba sadržavati otprilike dva do šest puta više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina. Npr., u tipičnoj američkoj ishrani omer omega-6 prema omega-3 je veoma neuravnotežen, on iznosi od 14 do 25 naprema 1, a mnogi istraživači smatraju da ta neravnoteža utiče na povećanje upalnih procesa u raznim bolestima.

Upotreba ulja semenki lana

Ovo ulje (kao i druga ulja bogata omega-3 masnim kiselinama) može pomoći u tretmanu raznih stanja, a takođe povoljno deluju na rast i razvoj organizma.

Najviše je podatka o povoljnom delovanju na bolesti srca, ali se može koristiti i u tretmanu povišenog holesterola. Jedan od najboljih načina prevencije i tretmana bolesti srca je svakako nisko masna ishrana u kojoj se vrši zamena zasićenih i trans masnoća sa nezasićenim masnoćama (mononezasićenim, polinezasićenim). Određene studije pokazuju da osobe koje ishranom unose znatne količine alfa-linoleinske masne kiseline imaju manju verovatnost od pojave fatalnog srčanog udara.

Nekolicina studija ukazuje da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama ili suplemantacija omega-3 masnim kiselinama, uključujući i alfa-linoleinskom masnom kiselinom, znatno smanjuje krvni pritisak u osobama obolelim od hipertenzije.

Alfa-linoleinska masna kiselina može imati povoljan uticaj i kod sledećih bolesti: Kronova bolest, ulcerativni kolitis, artritis, rak dojke, depresija, opekline, akne, astmabolne menstruacije; međutim, uticaj na ove bolesti i stanja potrebno je dodatno ispitati.

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Laneno ulje 250ml Oleum“