Mleveno seme lana 100gr Nutricia

35,00 rsd

Opis

Mleveno seme lana 100gr Nutricia

Lan je izuzetno bogat esencijalnom omega 3 masnom kiselinom.Tu masnu kiselinu naše telo ne može samo proizvesti , već je moramo uneti hranom. Ova kiselina,za razliku od drugih masnih kiselina je dosta retka u našoj hrani; a lan je namirnica koja daleko nadmašuje sve ostale po količini omega 3 masne kiseline koju sadrži. Omega 3 masne kiseline su važne za mnoge funkcije u našem telu: za pravilan rast i razvoj deteta, imaju zaštitnu ulogu protiv srčanog infarkta i moždanog udara,smanjuju sklonost infekcijama, jačaju imunitet, pružaju određenu zaštitu protiv autoimunih bolesti, smanjuju rizik za određene vrste raka. Nedostatak Omega 3 masnih kiselina je česta pojava koja za posledicu može imati umor, suvu kožu, ispucale nokte, tanku i ispucalu kosu, opstipaciju, bolove u zgolobovima, artritis, depresiju i hormonsku neravnotežu.

Seme lana sadrži još jedan veoma interesantan sastojak – lignane, čiji je jedan od najbogatijih prirodnih izvora. Lignini su vrsta biljnih hormona – fitoestrogena, koji se pod uticajem bakterijske flore naših creva pretvaraju u moćne supstance slične ljudskom hormonu estrogenu. Lignani su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika nastanka raka dojke, jajnika, materice, prostate i debelog creva.Lignani i ostali sastojci lanenog semena mogu da imaju antioksidantske karakteristike – odnosno mogu da smanje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. Fitoestrogeni, u ovom slučaju lignani pomažu smanjenje simptoma PMS i neugodne simptome koji prate menopauzu.

Lan je izuzetno bogat i ligninom i rastvorljivim vlaknima koja su izuzetno meka te lako svarljiva. Namočite li lan u vodi vlakna lana stvaraju lepljivu sluz koja smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca i krvnih sudova. Pokazalo se da vlakna smanjuju razinu ukupnog holesterola i triglicerida u krvi.

Lan je neverovatan izvor folne kiseline (jedan od najboljih) i vitamina iz B grupe.

Lekovito delovanje:

Seme lana je višestruko korisno po naš organizam: nezamenljiv je izvor nezasićenih masnih kiselina, štiti od srčanih bolesti, pomaže u snižavanju holesterola i visokog pritiska. Preporučuje se kod angine pektoris, psorijaze, snižava rizik od raka dojke, debelog creva i prostate i stimuliše estrogen kod žena u menopauzi. Samo 40 g mlevenog semena lana svakodnevno može da smanji pojavu valunga za 50%, poboljša raspoloženje i smanji bolove u mišićima i zglobovima kod žena u menopauzi. Redovno korišćenje lanenog semene jača imunitet.

Laneno seme sadrži veliku količinu sluzi koja je voma korisna, prvenstveno onima koji pate od opstipacije, odnosno zatvora.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Mleveno seme lana 100gr Nutricia“