Ovsene pahuljice bez glutena 200gr organic SuperFood

250,00 rsd

Nema na zalihama

Opis

Ovsene pahuljice bez glutena 200gr organic SuperFood

U izjavi datoj za britanski list „Dejli mejl“, profesor nutricionizma Kris Sil je izjavio da veruje da bi značajno uticalo na javno zdravlje ako bi svaki pojedinac započeo dan činijom kaše od žitarica – posebno kašom od ovsenih pahuljica.

Jutarnja kaša se sastoji od kuvanih, prethodno mlevenih ili iseckanih integralnih žitarica (ovas, raž, ječam, heljda, proso, kukuruz…). Ne sadrži ni mnogo masti ni mnogo ugljenih hidrata, ali je bogata rastvorljivim biljnim vlaknima, kompleksom vitamina B, bakrom i manganom.

Ovsena kaša je posebno preporučljiva za doručak. Ovas je odličan izvor rastvorljivih biljnih vlakana i sadrži beta glukane koji mogu da snize holesterol i doprinesu stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Pored toga, ovas je žitarica koja prirodno ne sadrži gluten, što je važno za one koji nastoje da izbegavaju gluten u ishrani iz zdravstvenih razloga.

Ovsena kaša ili ovsene pahuljice za doručak mogu da nam pomognu da održimo zdravu telesnu težinu. Doručak na bazi ovsene kaše u stanju je da nas potpuno zasiti, pošto ovas sadrži kombinaciju proteina i biljnih vlakana u veoma dobrom odnosu. (Važno je da se osećamo siti posle doručka, da ne bismo posezali za slatkišima i gickalicama do ručka.)

Posebna vlakna koja ovas sadrži, tzv. beta glukani, izdvajaju ga od ostalih žitarica kao najpoželjniji sastojak kaše, a ovsenu kašu kao posebno dobru. Istraživanja ukazuju da beta glukani podstiču imuni sistem, poboljšavaju kontrolu nivoa šećera u krvi, a povrh toga, snižavaju nivo LDL ili „lošeg“ holesterola u krvi. Na osnovu dosadašnjih istraživanja se smatra da konzumacija samo 3 grama beta glukana dnevno može da snizi nivo LDL(„lošeg“) holesterola za 7%. A to je slično rezultatu koji se postiže uzimanjem statina, farmaceutskih lekova za sniženje holesterola, potvrdio je u pomenutom članku iz „Dejli mejla“ dr Džordž Grajmbl, stručnjak za nutricionizam. (Međutim, statini imaju niz nepoželjnih dejstava koje ovsena kaša nema.)
I to nije sve što beta glukanska vlakna mogu da učine za nas. Ona u organizmu stvaraju određene kiseline, uključujući butiričku, koje deluju na DNK u ćelijama debelog creva i pokazuju antikancerogeni efekat.

Celu ovu priču potkrepljuju obimna proučavanja, uključujući studiju Univerziteta Harvard koja je trajala više od 14 godina i obuhvatila preko 100.000 ljudi, a objavljena u časopisu JAMA. U njoj je zapaženo da su ispitanici koji su konzumirali najviše integralnih žitarica bili najmanje podložni ozbiljnim oboljenjima poput dijabetesa tip 2, srčanih oboljenja i raka. U zaključku tog istraživanja se kaže da konzumacija samo 30 grama integralnih žitarica dnevno može da smanji rizik od preuranjene smrti za 5 procenata.

Ali, da biste dobili maksimalnu dobrobit, najbolje je da svoju kašu napravite sami. Ukoliko kupujete gotove ili instant kaše, postoji verovatnoća da će one sadržati previše dodatog šećera ili drugih sastojaka. Najbolje je da nabavite organske ovsene (heljdine, prosene) pahuljice i sami napravite kašu sa dodatkom malo soli, ili seckanog voća i orašastih plodova ako više volite slatku varijantu.

OVSENE PAHULJICE bez glutena organske 200g

Superfood ovsene pahuljice su proizvedene od pažljivo odabranih oljuštenih zrna organski gajenog ovsa. Nakon termičke obrade parom, zrna se presuju u hrskave pahuljice. Bogat su izvor složenih ugljenih hidrata i belančevina, a rastvorljiva vlakna daju dugotrajan osećaj sitosti. Koriste se za pripremu hranljivog i okrepljujućeg doručka. Superfood doo ovsene pahuljice ne sadrže gluten i pod kontrolom su akreditovane laboratorije. Idealna su hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti. Uputstvo za pripremu: 1 šolju ovsenih pahuljica preliti sa 1,5 šolja tople vode ili neke druge zagrejane tečnosti. Po želji dodati sušeno voće i orašaste plodove.

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Ovsene pahuljice bez glutena 200gr organic SuperFood“