Pahuljice od polbe 300gr Slavuj

300,00 rsd

Kategorija:

Opis

Pahuljice od polbe 300gr Slavuj

Тајна квалитета наших пахуљица је једноставна. Узимамо цело зрно наше полбе. Очистимо га од љуске, при томе не оштећујемо унутрашњу опну зрна. Пропаримо га и спљоштимо под притиском. Тако наше пахуљице остају нутритивно подједнако квалитетне као и цело зрно полбе. На тај начин вам омогућавамо припрему идеалног оброка за целу породицу. Беланчевине које улазе у састав пахуљица од полбе одржавају у вама осећај ситости, подижу енергију и омогућавају боље усвајање корисних супстанци из хране, а корисни сложени угљени хидрати и влакна побољшавају варење.

Polba (Triticum dicoccum) je rusko ime za staru žitaricu koja se ranije gajila neuporedivo više. To je mala, svetlosmeđa žitarica, sa primetnim slojem mekinja i čvrstom opnom. Sirovo zrno polbe liči na pšenicu, ali kad se skuva više podseća na ječam. Za razliku od većine žitarica u uobičajenoj upotrebi, zrna polbe imaju čvrstu opnu koja se teže uklanja ali i sprečava štetne supstance da prodru u samo zrno. Zbog toga je zgodna za gajenje i uspeva čak i u lošim meteorološkim okolnostima a njeno gajenje ne zahteva upotrebu veštačkih đubriva. Tvrda je, rano sazreva i otporna je na gljivične infekcije.

Brojne prednosti polbe

Polba spada u izuzetno hranljive namirnice: u 50 grama ima 5 grama biljnih vlakana, 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina B3, 15 odsto preporučene dnevne doze magnezijuma i cinka i 4 odsto dnevno potrebnog gvožđa što je veoma važno u slučajevima anemije. Za koštani i imuni sistem važni su cink i magnezijum, a za kožu vitamin B3. Polba ima više biljnih vlakana od većine žitarica koje se uobičajeno koriste: 1 šolja obezbeđuje 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Biljna vlakna su veoma važna ne samo za normalno funkcionisanje creva i ravnotežu crevnih bakterija, već utiču i na sprečavanje naglih skokova šećera u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa i učestvuju u regulaciji ukupnog LDL (tzv. „lošeg“) holesterola.

Sprečava brojne bolesti ali utiče i na lepotu

Antioksidansi se češće povezuju sa voćem i povrćem ali treba znati da su integralne žitarice bogat i značajan izvor ovih supstanci koje štite ćelije od oštećenja. Polba sadrži visok procenat polifenola, karotinoida i selena – supstanci koje se ubrajaju u antioksidanse. Dugoročna konzumacija namirnica bogatih biljnim polifenolima značajno doprinosi prevenciji tzv. „bolesti novog doba“ u koje spadaju dijabetessrčana oboljenjaosteoporoza i neke neurodegenerativne bolesti. Utiče na poboljšanje memorije i koncentracije, podstiče probavne procese, ako se konzumira dnevno poboljšava stanje, čvrstinu i izgled noktijukose i kože. Takođe, može imati i ulogu onkološke profilakse (zaštite).

Konzumiranje polbe

Kaša od polbe je veoma cenjeno tradicionalno rusko jelo. Kod nas se može nabaviti u obliku celog zrna ili pahuljica a priprema se isto kao i pšenica, ovas ili ječam. Celo zrno je poželjno potopiti uveče a obavezno je prosuti vodu posle „prvog ključa“ i proprati hladnom vodom. Pahuljice možete da prelijete čajem ili jogurtom i da ostavite da odstoje najmanje 15 minuta, a po ukusu možete da dodate susam, laneno seme, malo badema ili kockicu crne čokolade.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Pahuljice od polbe 300gr Slavuj“