Surogat kafe-Kafa od žira 100gr

300,00 rsd

Kategorija:

Opis

Surogat kafe-Kafa od žira 100gr

Žir se od davnina koristi u ljudskoj ishrani i medicini. Žir je igrao značajnu ulogu u ishrani ljudi u staroj Grčkoj i starom Rimskom carstvu. Koristio za pravljenje kafe od žira i brašna. Lekovita svojstva žira su se koristila za lečenje dijareje, zapaljenja sluznice i kože.

Žir je bogat izvor ugljenih hidrata, amino kiselina, proteina, lipida i raznih sterola. Oljušteni žir ima visoku energetsku vrednost. Ulja iz žira sadrže α-linoleinsku kiselinu i ω-3 polinezasićenu masnu kiselinu koji imaju važnu ulogu u sintezi eikozanoida, koji vrše kompleksnu kontrolu nad mnogobrojnim telesnim sistemima, kao što je razvoj imuniteta. Ove nezasićene masne kiseline imaju značajnu ulogu i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti (Rakić, i drugi, 2007).

Pored nutritivnih komponenti, žir sadrži i razne biološki aktivne komponente kao što su tanini, galna i elagična kiselina koji se odlikuju atioksidativnom aktivnošću. Ovo je jedan od razloga zašto se žirevi smatraju funkcionalnom hranom (Ferrari & Torres, 2003). Antioksidansi su fundamentalni deo ljudskog života i zdravlja. Njihov značaj se ogleda u procesima kao što je starenje i raznih bolesti (ateroskleroza, kancer, dijabetes, Alchajemer kao i mnoge druge) (Pietta, 2000).

Funkcionalna hrana je moderan koncept i obuhvata bilo koju hranu ili hranljivi sastojak koji može imati zdrastveni benifit iznad regularne nutritivnosti koju sadrži

Prema istraživanju (Rakić, Maletić, Perunović, & Svrzić, 2004) žir hrasta Quercus cerris sadrži 11,69% tanina. Tanini su složena, poli-fenolska, bez azota, amorfna i netoksična jedinjenja oštre arome koja su u biljkama prisutna kao odbrambeni mehanizmi protiv parazita. Primena tanina u medicini je zasnovana na osnovu njihovog izraženog antibakterijskog i antifungicidnog delovanja.

Najzastupljeniji minerali u žiru su kalijum, fosfor, kalcijum, hlor, sumpor, gvožđe, cink, bakar, nikl, hrom i mangan (Ajo, i drugi, 2020), (Özcan & Bayçu, 2005). Žir je takođe bogat vitaminima B12, B6, folatom, riboflavinom i niacinom.

Priprema napitka od žira

Napitak se priprema kao i obična kafa. U vrelu, ne ključalu vodu dodati jednu do dve kafene kašičice kafe od žira i pustiti da proključa. Poseban ukus i punoću dobićete dodavanjem mleka i meda, pored toga što će imati višu nutritivnu vrednost, dobićete i pravu poslasticu.

Možete pripremiti i zdrav doručak od kafe od žira tako što ćete supenu kašiku kafe od žira pomešati sa 2 dl jogurta i dodati kafenu kašičicu meda. Ovaj doručak je izuzetno hranljiv i odličan je za jačanje imuniteta.

Benefiti  surogata kafe

Kafa od žira sadrži razne biološki aktivne komponente, i predstavlja dobar antioksidant pa se preporučuje za pročišćenje krvi, kod šećernih bolesti, nadimanja stomaka, kao lek za malaksalost i iznurenost, anemiju i malokrvnost, nervozu, stres i nesanicu. Takođe se pokazao kao dobar lek i za kostobolju, rahitis kod dece i adolescenata, u regulisanju štitne žlezde, bolove i curenje iz ušiju, spoljašnjih i unutrašnjih hemoroide, zatvora i lenjih creva, menstrualnih bolova, kontrolisanje dijabetesa, smanjenje povišenog holesterola i triglicerida.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Surogat kafe-Kafa od žira 100gr“