Ulje oraha 100ml Linum

850,00 rsd

Kategorija:

Opis

Ulje oraha 100ml Linum

Hladno presovano ulje oraha svrstava se u grupu ulja visoke biološke vrednosti zahvaljujući velikom udelu nezasićenih masnih kiselina, koji se kreće oko 90 %, a posebno prisustvo linolne i linoleinske masne kiseline. Hladno ceđeno ulje oraha sadrži jedinstven kompleks aktivnih sastojaka prirodno izbalansiranih i širok spektar mineralnih materija. 35 grama orahovog ulja je iste hranljive vrednosti kao 50 grama oraha. Jedna kašika hladno presovanog ulja oraha obezbeđuje 1,4 grama α-linoleinske kiseline, a dnevne potrebe muškarca su 1,4 grama a žena 1,1 gram. Orah i orahovo ulje su bogat izvor antioksidanata naročito elaginske kiseline koja neutrališe razorno dejstvo slobodnih radikala.

Visoka koncentracija α-linoleinske kiseline, koja pripada grupi omega-3 masnim kiselinama i argin koji je takođe sastojak orahovog ulja, imaju antikoagulativno dejstvo, koje blokira stvaranje krvnih ugrušaka, održavaju elastičnost i fleksibilnost arterija, te samim timm smanjuju mogućnost infrakta miokarda. Prisustvo arginina obezbeđuje organizam sa azot-oksidom.

Poboljšava zdravlje srca, poboljšava cirkulaciju, snižava pritisak. Zajedno ovi efekti znače smanjenje rizika od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Hladno presovano ulje oraha sadrži vitamine A, C i E. Vitamini A i C jačaju antioksidativna svojstva a vitamin E štiti membranu ćelija od štetnog dejstva slobodnih radikala. Takođe, sadrži i značajne količine vitamina B-1, B-2 i B-3.

Hladno presovano ulje oraha je bogat izvor fosfora, kalcijuma, kobalta, gvožđa, joda i flavonoida. Organski jod iz orahovog ulja reguliše rad štitne žlezde (hipo i hiper funkcije).

Poboljšava memoriju, povećava koncentraciju, smanjuje anksioznost i pomaže u razvoju motorike. Kompleksan sastav ulja oraha ima zdrastvenog značaja za mozak i srce. Ulje oraha je veoma osetljivo na oksidaciju s toga se koristi u pripremanju hladnih jela, salata i sveže testenine kao delikatesno ulje. Najbolje ga je koristiti nekuvano ili u hladnim sosevima. Sjajno je u salatama, posebno kada se kombinuje sa komadićima oraha. Nanosi se tanak sloj na piletinu i ćuretinu pečenu na žaru pre serviranja.

ZANIMLJIVOSTI

 • Prema istraživanjima Dr. Grace i saradnika, hladno ceđeno ulje oraha ima hipolipidemski efekat, tj. utiče na smanjenje nivoa seruma holesterola i triglicerida.
 • Studija rađema 2004. godine, gde je svakodnevnom upotrebom orahovog ulja kod pacijenata došlo do smanjenja triglicerida od 19-33%, kao i ukupnog nivoa holesterola.
 • Studije su pokazale da orahovo ulje efikasno smanjuje početak i progresiju Alchajmerove bolesti.
 • U mnogobrojnim isttraživanjima je utvrđeno da orahovo i laneno ulje pružaju izvanrednu zaštitu kardiovaskularnog sistema. Takođe, u mnogobrojnim istraživanjima ova dva ulja su pokazali izvesnu efikasnost prilikom stresa kom su ljudi svakodnevno izloženi.
 • Zanimljivo je da mnoga druga hladno ceđena ulja, npr. kao što je maslinovo ulje, koja ne sadrže arginin su se pokazala relativno neutralno u pogledu njihovih sposobnosti da štite kardiovaskularni sistem.
 • Zbog svog izgleda od davnina orasi su se smatali „hranom mozga“, nedavne studije su potvrdile pozitivno dejstvo oraha na mozak.

NEGA KOŽE

 • Posebno značajna primena ulja oraha je u nezi kože i kose.
 • Ulje oraha štiti kožu zahvaljujući svom antibakterijskom, antioksidativnom i antiinflamatornom dejstvu.
 • Antioksidanti pokazuju potencijal u smanjenju linija i bora na koži, pomažući da koža izgleda mlađe.
 • Antibakterijsko delovanje pomaže u zaštiti kože od patogena, koji su u stalnom kontaktu sa najvećim organom-kožom.
 • Antiinflamatorna priroda ulja pomaže u smirenju hroničnih stanja kao što su ekcem i psorijaza, kao i akutna upala ili alergijska reakcija.
 • Hidrira kožu i sprečava nastanak peruti.
 • Orahovo ulje sadrži značajne količine kalijuma, koji stimuliše rast kose i produkciju novih ćelija, i štiti vlas kose.
 • Antibakterijski i hidrirajući efekat ovog ulja sprečava gubitak kose.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Ulje oraha 100ml Linum“