Uva rinfuz 1kg

1.200,00 rsd

Kategorija:

Opis

Uva rinfuz 1kg

Uva  je višegodišnja biljka iz porodice Ericaceae. Poznata je i pod nazivima: gornik, crvena planika, divlja maginja, medvetka, medveđe grožđe, medvedovo uvo. Pošto se nekontrolisano eksploatiše, postala je veoma retka biljka pa je zaštićena zakonom. Cveta od aprila do juna, a listovi se beru u tom periodu. Potrebno ih je dobro oprati i otkloniti nečistoće. Suše se na promaji. Plodovi uve se koriste u ishrani i od njih se mogu spremati sirupi, džem i kompot.

Uvin čaj se priprema od listova koji imaju gorak ukus. Oni sadrže: vitamin B, vitamin C, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, tanine, galotanine, flavonoide, fenolne glikozide, hidrohinon.

Uva čaj treba piti jer: pomaže u eliminaciji peska i kamena u bubregu, leči bolesti i infekcije bešike i mokraćnih kanala, sadrži kao aktivnu tvar arbutin koji eliminiše bakterije u mokraćnim kanalima i crevima, poboljšava izlučivanje mokraće, smanjuje nakupljanje mokraćne kiseline, ima diuretsko dejstvo pa čisti ceo organizam od štetnih materija, pomaže u lečenju dijabetesa, sadrži hidrohinon koji štiti organizam od bolesti i jača imunitet;

Ne treba ga uzimati sa brusnicom jer ona poništava uvin učinak. Ili je uzima jedno ili drugo, nikako zajedno.

Čaj se može kombinovati sa sodom bikarbonom da bi se stvorila bazna sredina u organizmu. Uvino dejstvo ne dolazi do izražaja u kiseloj sredini. Soda se ne stavljaju direktno u čaj,  nego zasebno u vodu. Prvo popijte času vode u kojoj je rastvorena kašičica sode , a posle 15 min popijte uvin čaj. Ova kombinacija je veoma dobra za ljude koji imaju osetljiv želudac.

Nuspojave i neželjena dejstva

U toku dana smete da popijete do 2-3 šolje uvinog čaja. Da biste postigli željene rezultate, čaj morate da uzimate 3-4 nedelje bez prestanka. Nakon toga, potrebno je da napravite pauzu od mesec dana. Ova kura se sme ponavljati do pet puta godišnje.

Da bi uva čaj imao još bolje dejstvo obavezno regulišite ishranu i trudite se da unosite više voća, povrća, žitarica i vode. Trebali biste da izbegavate kafu, alkohol, gazirane sokove, sirće, masti, šećere, crveno meso, mesne prerađevine i mlečne proizvode. Može se desiti da će vam mokraća postati tamnija ili crvenkasta jer se putem nje eliminišu bakterije i toksini. Mogu se javiti nuspojave kao što su: povraćanje, mučnina, malaksalost, gubljenje daha i bol u želucu. U tom slučaju je najbolje da se konsultujete sa stručnim licem.

Uva čaj ne smeju da konzumiraju:

  • trudnice,
  • dojilje,
  • žene koje planiraju trudnoću,
  • deca koja imaju manje od 12 godina,
  • ljudi sa oštećenjem mrežnjače,
  • osobe sa oboljenjem jetre, bubrega i srca,

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Uva rinfuz 1kg“