Andjelika koren 1kg rinfuz

2.100,00 rsd

Kategorija:

Opis

Andjelika koren 1kg rinfuz

Anđelika je najviše poznata po korenu koji je spasao mnogo ljudi za vreme haranja kuge u Evropi. Međutim, lekovita je cela biljka i veoma je cenjena u narodnoj medicini.

Postoji legenda koja kaze da je sveti Arhangel Mihailo otkrio lekovitost anđelike kao biljku koja može da izleči kugu, bolest koja je u to doba harala planetom. Tada je dobila naziv archangelica.

Anđelika, kao i gotovo sve biljke, ima više imena. Narod je još zove divlja anđelika, anđeoski koren, anđeosko drvo, divlja pirevina, siriš i šiviz.

Anđelika je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Listovi su veliki i trostruko perasti sa ovalnim našiljenim listićima. Na vrhu stabljike u nakupinama ima skupljene cvetiće bele ili zelenkaste boje. Debela stabljika naraste i preko dva metra visine i često je crvenkasto sjajna. Grana se samo na gornjim delovima. Koren je smeđe do crvenkastosmeđe boje.

Angelika sadrži angelicin, eterična ulja, tanin, organske kiseline, pektine, smole i dr. U lekovite svrhe upotrebljivi su svi delovi biljke.

Ova biljka povoljno utiče na mišiće, nervni sistem, creva i disajne organe. Najčešće se koristi za otvaranje apetita, kao i za umirenje grčeva u želudcu i protiv nadimanja. Leči glavobolju, ublažava menstrualne bolove, koristi se kao sredstvo za regulaciju neredovne menstruacije, čisti krv i uklanja osećaj umora. Kapljice anđelike sa medom pomažu kod začepljenosti bronhija i protiv hroničnog bronhitisa.

Najčešće se koristi u lečenju organa za varenje, protiv nadimanja i gasova u stomaku, kao i za lečenje želuca. Kažu da ublažava napetost i može da pomogne u umanjenju stresa. Neki koriste koren i kako bi otvorili apetit, a pomaže i kod kašlja, vrtoglavice, glavobolje i menstrualnih bolova.

Anđelika može da bude dobra i u lečenju kožnih bolesti, posebno psorijaze, a esencijalno ulje ove biljke dobro je za negu kože. Anđelika je jestiva biljka koju francuski poslastičari koriste za pravljenje kandiranih poslastica i deokracija za kolače.

Preparati anđelike ne uzimaju se za vreme trudnoće i dojenja, ne preporučuju dijabetičarima, kao ni za osobama koje u terapiji koriste antikoagulanse (protiv zgrušavanja krvi).

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Andjelika koren 1kg rinfuz“