Sena čaj 50gr Bilje Borča

200,00 rsd

Kategorija:

Opis

Sena čaj 50gr Bilje Borča

Opis biljke: Sena je biljka koja ne raste na nasim podrucjima, nego se nalazi na podrucjima Afrike i Azije
Sena je žbunasta biljka sa parno perastim lišcem. Lišce je po celog ruba na kratkoj peteljci, tanko kožast i krto žuto-zelene boje.Droga su tanki, kožasti, lomljivi, po obodu celi listovi zeleno žuckaste boje. Od Sudana do Irana rastu nekoliko vrsta sene: zrelo, osušeno i iseckano lišce od sene upotrebljava se kao jako i oprobano sredstvo za cišcenje, kao blag laksans.
Sastav: Sadrži glikozide, senozide A i B, flavonoid, sluz, tenin, smole i antrahinonske derivate.
Upotreba: Aktivni sastojci lista sene deluju na Aurbachov kompleks, nervne završetke u zidu debelog creva, pojacavaju peristaltiku, pasažu hrane i deluju laksantno. Caj od sene pomaže prirodnom varenju, sprecava lenjost creva i zatvor
Od lišca se spravlja caj na taj nacin što se 1 kašika (oko 10 gr) lišca prelije šoljom kljucale vode, cešce promeša i posle 20 minuta procedi i pije. Senino lišce se ne sme upotrebljavati za vreme trudnoce, zapaljenja mokracne bešike ili za paljenja materice. Inace je upotreba seninog lišca vrlo cesta. Slicnog, ali blažeg dejstva su mahune od istih vrsta. Čaj se priprema vrlo jednostavno. Za pripremu je najbolje koristiti gotove, standardizovane lekovite preparate koji u jednoj žličici sadrže tačno određenu količinu lekovite materije. Za jednu šolju je potrebno toplom (ne vrelom) vodom preliti 0.5-2 g (1 / 3 ili cela čajna kašika) čaja ili instant čaja i pustiti da odstoji kratko vreme. Uvek pripremite svež čaj.
Od nuspojava, koje se mogu uočiti za vreme uobičajenog doziranja čaja, treba spomenuti potpuno bezopasno crveno obojenje urina. Ovaj čaj se ne bi trebao primeniti tokom trudnoće i dojenja kao ni u lice s naglom pojavom bolova u trbuhu i posledičnim zatvorom koji su posledica akutnog stanja (upala slepog crijeva, zapletaj crijeva….).

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Sena čaj 50gr Bilje Borča“