Bela lipa cvet rinfuz 1kg

2.100,00 rsd

Kategorija: Oznake: ,

Opis

Bela lipa cvet rinfuz 1kg

Stari Sloveni su znali za moćna lekovita svojstva cveta i kore ove biljke mnogo pre moderne medicine, a naročito su koristili čaj od lipe kao lek protiv raznih boljki kao što su glavobolja, grip, anksioznost i želudačne tegobe.U tradicionalnoj evropskoj medicini lipa – latinski naziv Tilia platyphyllos  se vekovima koristila u terapiji raznih zdravstvenih tegoba.

Ono što su još drevni lekari i isceljitelji znali je to da ovaj blagotvorni čaj podstiče znojenje, zahvaljući čemu su obarali visoke temperature kod obolelih, smanjivali su groznicu i drhtavicu karakteristične simptome jakih prehlada i gripa. Još od tad je lipov čaj za groznicu, opšte prihvaćen među Balkanskim narodima.

KAKO SE SVE KORISTIO LIPOV ČAJ KAO LEK

Poznato je da su je Stari Sloveni toliko poštovali da su svoja staništa smeštali baš u lipovim gajevima. U fitoterapiji se koriste cvetovi bele (Tilia cordata) i crne ili divlje lipe (Tilia platyphyllos), a naročito se koristio lipov čaj za ublažavanje nervne napetosti i anksioznosti.

Inače, reč je o listopadnom drvetu kojem pogoduje umerena klima, može da dostigne visinu do 30 metara, a životni vek mu je gotovo hiljadu godina. Lipa se bere kada počne da cveta, od maja do jula, to jest kada se otvori tek trećina cvetova (ne čekati da i sasvim procveta). Čaj od lipe ima prepoznatljiv prijatan ukus zahvaljujući aromatičnim uljima koja se nalaze u njenom cvetu.

Lipov cvet se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lek za opuštanje nervnog sistema, a naročito u slučaju izražene nervoze, razdražljivosti, anksioznosti i nesanice. Za to su zaslužna eterična ulja koja se nalaze u cvetu i imaju sedativno svojstvo, a takode umanjuju grčenje mišića.

Mnoga sprovedena istraživanja potvrđuju da inhalacija tim uljima deluje opuštajuče na nervni sistem. Takode, lipa ima blagotvorno dejstvo i u slučaju glavobolje uzrokovane upalom sinusa i migrene.

Čaj od lipe mogu da piju i deca, a može se koristiti i kao dodatak kupkama za bebe protiv grčeva. Fitoterapeuti taj napitak preporučuju i ženama u menopauzi za ublažavanje tegoba kao što su nervoza i nesanica, a povoljno deluje i u slučaju problema povezanih sa predmenstrualnim sindromom.

LIPOV CVET IMA IZVANREDNO DEJSTVO KOD BOLESTI SRCA

čaj od lipe pripremaOva biljka naročito blagotvorno deluje u slučaju arterioskleroze (zakrečenje arterija) i hipertenzije, a mnogi stručnjaci ističu i njene povoljne efekte protiv drugih kardiovaskularnih tegoba.

Britanski herbalista Sajmon Mils, ističe da cvetovi lipe deluju isceljujuće na zidove krvnih sudova, čak ublažavaju simptome proširenih vena.

Pored toga, francuski otac fitoterapije Henri Leklerke istakao je u svojim radovima kako ta biljka deluje kao antikoagulant, sprečavajući zgrušavanje krvi.

Važno je napomenuti da osobe koje koriste lekove za regulaciju krvnog pritiska ne bi trebalo da piju čaj od lipe zbog nuspojava koje može uzrokovati.

Čaj od lipe je odličan detoksikator organizma

Zahvaljujući diforetičkom svojstvu, cvet lipe izaziva znojenje, snižava povišenu telesnu temperaturu delujući istovremeno kao antiseptik, te se zbog toga koristi za lečenje gripa i raznih infekcija. Takođe, pomaže i u slučaju zapušenog nosa, upale grla i kašlja. Čaj od unutrašnje kore lipe podstiće protok žuči i rad jetre, te pospešuje detoksikaciju celog organizma.

Pored toga, lekoviti čaj od lipe se pokazao kao odlično rešenje protiv celulitisa (upale kože sa simptomima iritacije i natečenosti) tako što suzbija bakterije koje izazivaju to oboljenje. Ukoliko zamenite kafu čajem od lipe, mnogo bolje ćete se izboriti sa stresom, a i lakše ćete zaspati.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Bela lipa cvet rinfuz 1kg“