Bosiljak list rinfuz 1kg

1.200,00 rsd

Kategorija:

Opis

Bosiljak list rinfuz 1kg

aj od bosiljka (Basilici herba) ima jaka antibiotska svojstva i svrstava ga u grupu čajeva sa širokim spektrom delovanja. Čaj od bosiljka se koristi kod bolesti disajnih puteva i urogenitalnog trakta. Ima diuretična svojstva, a zbog sedativnih svojstava se koristi za miran san. Bosiljak je najbolji lek protiv upale sinusa, i to ako se kuva u mleku. Proces inhalacije ovim preparatom traje 15 minuta. Ako neko ne voli da pije čaj od bosiljka, ali voli da ga jede, onda je bosiljak pravi začin za njega.

Način pripreme: U ključaloj vodi

Supenu kašiku čaja preliti sa 2 dcl ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 30 min.pa procediti.
Piti tri puta dnevno pre jela po 2 dcl nezaslađenog čaja.

Bosiljak – opis biljke:

Familija: Laniaceae

Korisni delovi biljke:

  • Nadzemni deo bosiljka (Basilici herba)
  • Etarsko ulje bosiljka (Basilici aetheroleum)

Bosiljak je u našoj zemlji poznat od davnina, ali samo kao ukrasna i mirsina biljka. Međutim, poslednjih godina etarsko ulje ove biljke veoma je traženo u parfimerijskoj industriji. Smatra se da bosiljak vodi poreklo sa prostora oko Sredozemnog mora. Najviše se gaji u Francuskoj, Italiji i još u nekim evropskim zemljama.

Do sada se kod nas bosiljak nije gajio na većim površinama, ali se poslednjih godina sve više uvodi u proizvodnju.

Morfološke i fiziološke odlike:

Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka koja dostiže visinu do 80cm. Koren je razgranat i prodire u zemlju i do 40 cm. Stabljike je uspravna, sa dosta bočnih grana i grančica, četvorougaona, a na poprečnom preseku kvadratna. Listovi su prosti, naspramnog rasporeda, obično jajastog oblika, po obodu sa ravni sa oštrim vrhom. Najkrupniji su donji listovi, dok su oni pri vrhu sitniji. Dužina donjih listova je 5-6 cm, a širina 2-3 cm. Lisna drška je dugačka 1-2 cm. Cvetovi su skupljeni u gornjem delu stabljike, sitni su i najčešće bele boje. Biljka počinje da cveta početkom jula, a cvetanje traje do kraja avgusta. Plod je sitno, sjajno, mrko zrno, okruglog oblika, klijavosti od 90-95%. Težina 1000 semenki je 1-1,5 grama.

Pošto uspeva samo u toplim krajevima, bosiljak ne podnosi niske temperature. Strada od prvih jesenjih mrazeva. Zbog toga se druga žetva obavlja pre nego mrazevi počnu.

Hemijski sastav i upotreba:

Nadzemni deo biljke (Basilici herba) ima 0,3 – 0,6% etarskog ulja, čije su glavne komponente linalol, alfapinen ocimen. Pored etarskog ulja ima tanina, flavonoida, saponina i drugih materija.

Bosiljak u obliku čaja koji se koristi kao sredstvo za umirenje kod nervoze želuca, zatim za poboljšanje varenja u protiv gasova.

U kulinarstvu bosiljak se mnogo koristi kao začin. Posebno ga mnogo upotrebljavaju Grci, Italijani i Francuzi. Kao začin dodaje se raznim jelima, varivima i pečenjima. Za ove namene se koriste sveži listovi.

Bosiljak ima izraženo jako antiseptično dejstvo

Bosiljak lekovita svojstva

U bosiljku se mogu naći sledeći vitamini: vitamin A, vitamin K, vitamin C i vitamin B6; a od minerala bosiljak sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.

Lekovita dejstva bosiljka prepoznata su čak i u tradicionalnoj medicini. Bosiljak može da bude jako delotvoran za različite tegobe i delotvoran je za obaranje telesne temperature; za tretiranje različitih upala; za smirivanje kašlja, delotvoran je za smirivanje simptoma prehlade; kod astme i bronhitisa; blagotvorno deluje na srce; na depresiju i stres; poboljšava rad bubrega; deluje na infekcije u ustima; održava zdravlje očiju i zuba; poboljšava apetit; smiruje mučninu i nagon za povraćanjem.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Bosiljak list rinfuz 1kg“