Hajdučka trava rinfuz 1kg Bilje Borča

750,00 rsd

Kategorija:

Opis

Hajdučka trava rinfuz 1kg Bilje Borča

Hajdučka trava (lat. Achillea millefolium), poznata i kao hajdučica, stolisnik, romonika, kunica, sporiš, romantika, jalovi mesečnjak jedna je od najdragocenijih i najcenjenijih lekovitih biljaka na našim prostorima.

Ova samonikla biljka raste na tlu cele Evrope, u severnoj Aziji i severnoj Americi. Raste pored puteva, na livadama, pašnjacima, po rubovima oranica i napuštenim staništima.

Hajdučka trava je jedna od najčešće korišćenih biljaka i u zvaničnoj medicini.

Najčešće se upotrebljava za lečenje želudačno-crevnih oboljenja, groznice, povišenog krvnog pritiska, čišćenje krvi, kao antitrombičko sredstvo kod moždane i srčane tromboze.

Naročito je korisna za lečenje jetre, slezine, pankreasa, grčeva, lupanje srca, žutice, bolova u leđima, neredovnih ili pak obilnih menstruacija, nesanice, čireva i hemoroida.

Hajdučka trava se može koristiti i kao kupka jer uklanja bolove u rukama i nogama. Ova čarobna biljka leči i migrene, krvarenje iz nosa i nesvesticu.

Ženski deo populacije je naročito ceni jer leči veliki broj problema vezanih za lepši pol, kao što su belo pranje, upale jajnika, PMS simptomi, miomi i oboljenja materice.

Pored primene u lečenju ljudi, hajdučka trava je blagotvorna i za biljke koje rastu u njenoj okolini.

Naime, zbog određenih supstanci koje se nalaze u korenu ove biljke, među kojima i salicilna kiselina, biljke koje rastu u njenom okruženju imaju veću otpornost na razne bolesti.

Stoga ova čarobna biljka ima primenu i u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi u vidu raznih preparata za zaštitu biljaka ili kao đubrivo.

Čaj od hajdučke trave pomaže kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crevima. Zahvaljujući kalijumu, potpomaže rad bubrega i krvotoka pa na taj način utiče i na rad srca.

Zbog svoj remineralizujućeg svojstva, hajdučka trava je odlična za osobe koje pate od osteoporoze.

Nadzemni deo biljke sadrži etarsko ulje, flavonoide, vitamin K, vitamin C, kalijum, natrijum, smole, stereole, gorku materiju ahilein, tanine, glikozide i organske kiseline.

Etarsko ulje sadrži:

  • pinen
  • cineol
  • limonen
  • kamfor (kao kod bosiljka)
  • borneol
  • tujon

Hajdučica je pogodna za unutrašnju i spoljašnju primenu. Čaj od hajdučke trave spada među gorke čajeve koji ima efekat čišćenja organizma, reguliše lučenje žuči, umiruje i normalizuje metabolizam.

Ne treba ga zaslađivati jer onda gubi neka lekovita svojstva. Pored čajeva, izuzetno je blagotvoran i sveži sok od hajdučke trave koji je vrlo moćan saveznik imunološkog sistema.

Kada govorimo o spoljašnjoj upotrebi, hajdučka trava se koristi za zaceljivanje rana (ubrzava zgrušavanje krvi) i ublažavanje bola. Može se koristiti za ispiranje, u vidu obloge ili kupke koja ublažava neurološke bolove.

Kao obloga je odlična za ispucale ruke, kožne osipe (psorijazu) ili osetljive bradavice kod dojilja.

Esencijalno ulje hajdučke trave ublažava reumatske bolove i neuralgije.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Hajdučka trava rinfuz 1kg Bilje Borča“