Ceylon crni čaj 1kg

2.200,00 rsd

Kategorija:

Opis

Ceylon crni čaj 1kg

“Ako vam je hladno, čaj će vas ugrejati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti.”

William Ewart Gladstone, britanski političar iz 19. veka, je ovim rečima opisao kako šoljicu svog omiljenog napitka verovatno doživljavaju svi istinski ljubitelji čaja.

Već više od 5.000 godina čaj je deo naše civilacije. Osim što nam daruje uživanje u trenutku, raznovrsnim ukusima i različitim ritualima pripremanja i služenja, čaj je i izuzetno delotvoran za naš organizam.

A posebno mesto među različitim vrstama svakako zaslužuje crni čaj.

Kao i zeleni i beli, i crni čaj se pravi od lista biljke Camellia sinesis. Ova biljka raste isključivo u toploj klimi, na različitim nadmorskim visinama (na nekim mestima se može naći i na visini od 2100 metara).

Dok je na manjim nadmorskim visinama listovima potrebno nedelju dana da narastu, na većim im je potrebno i po nekoliko nedelja. Osim na brzinu rasta listova, nadmosrka visina utiče i na kvalitet čaja, pa se smatra da je čaj od biljki sa veće nadmorske visine kvalitetniji.

Crni čaj se uglavnom proizvodi u Indiji, Šri Lanki, Kini, Indoneziji, Keniji i Nepalu. I upravo je proizvođač taj koji odlučuje koja vrsta čaja će se dobiti od biljke Camellia sinesis. Naime, crni čaj se od svojih “srodnika” razlikuje po načinu obrade. Dok zeleni čaj prolazi kroz minimalnu obradu, listovi crnog čaja prolaze kroz punu oksidaciju i fermentaciju, što ovom čaju daje tipičnu boju, aromu i ukus.

Postopak obrade obuhvata: berbu, venjenje, valjanje, prosejavanje, fermentaciju i sušenje. Listovi se beru uglavnom ručno, ređe mašinama. Nakon branja listovi se suše u fabrikama u posebnim prostorijama –tretmanom toplim vazduhom im se oduzima vlaga. Posle toga listovi se valjaju specijalizovanim mašinama (tako gube eterična ulja i sokove) i spremaju za fermentaciju. Sledi razvrstavanje po veličini i priprema za najvažniju fazu – fermentaciju.

Fermentacija traje oko tri sata i od nje zavise boja – dobrom fermentacijom se dobija bakarno crvena, kao i aroma čaja. Nakon ovog koraka sledi sušenje, posle čega listovi dobijaju tamnu, gotovo crnu boju (iako su listovi crni, sam napitak je crvene boje). Izuzetno je važno da se sušenje pravilno izvede, jer će se u suprotnom na listićima pojaviti plesan.

Listovi se potom dele u grupe prema veličini i pakuju. Čaj od celog lista se smatra najkvalitetnijim, dok se izlomljeni delovi lista obično koriste za punjenje kesica čaja.

Crni čaj odlikuje jaka aroma koju može zadržati godinama, kao i relativno visok nivo kofeina. Na nivo kofeina utiču različiti faktori, poput sezone branja, dela biljke koji se koristi (viši delovi imaju i veći procenat kofeina), način obrade lista, kao i način pripreme.

Iako u odnosu na druge čajeve sadrži visok nifo kofeina, ako ga konzumirate umereno, nemate razloga za brigu. Jedna šolja crnog čaja ima otprilike 50% manje kofeina nego šoljica kafe.

Od redovne i umerene konzumacije crnog čaja možete imati brojne koristi:

Izuzetno moćan antioksidant

Bogat polifenolima, baš kao i zeleni i crni čaj je odličan antioksidant. Polifenoli blokiraju oštećenu DNK i tako pozitivno utiču na naše sveopšte zdravstveno stanje. Pošto su uspešni u borbi protiv slobodnih radikala, polifenoli doprinose sporijem starenju organizma.

Takođe, kombinacija polifenola i katehina u čaju može, prema nekim istraživanjima, pomoći u sprečavanju pojave nekih vrsta raka. Žene koje svakodnevno piju crni čaj su u manjem riziku od dobijanja raka jajnika.

Zdrave kosti

Zahvaljujući fitohemikalijama koje se nalaze u ovom napitku, njegovi ljubitelji imaju jače kosti i manja je verovatnoća da će oboleti od artritisa.

Manji rizik od pojave dijabetesa

Umereno konzumiranje crnog čaja (jedna do dve šolje tokom dana) doprineće smanjenju rizika za dobijanje dijabetesa tip 2 za čak 70%.

Zdravije srce

Pomenuti flavonidi smanjuju proizvodnju štetnog holesterola, što umanjuje i opasnost od srčanog udara. Uz to, crni čaj pobošljava cirkulaciju, što smanjuje mogućnost pojave krvnih ugušaka.

Smanjuje anksioznost

Kada se pije u preporučenim količinama, crni čaj može biti prirodno rešenje za ublažavanje anksiozosti i smanjenje stresa – opušta nerve i snižava nivo hormona stresa.

Lepša i bujnija kosa

Pripremite sredstvo za ispiranje kose od 3 kesice crnog čaja i 12 dcl vode (prelijete kesice ključalom vodom) i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Potom isperite kosu (utrljavajući čaj u kožu glave i vlasi kose), presušite peškirom, umotajte u peškir i ostavite da stoji sat do dva. Oslobodićete se peruti i kosa će vam biti bujnija, mekša i sjajnija. Ako vam je kosa svetla, vodite računa, pošto se crni čaj koristi i za potamnjivanje kose.

Zdravi stimulans

Ako tražite zamenu na kafu, odaberite crni čaj. Iako ima manje kofeina nego kafa, daće vam potrebnu dozu energije tokom jutra. Pomoći će vašoj memoriji, poboljšati reflekse i mišićnu sposobnost i omogućiti vam osećaj mentalne budnosti.

Pomoć pri mršavljenju

Antioksidanti u kombinaciji sa kofeinom će na prirodan način ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da brže sagorite kalorije.

Saveznik u borbi protiv virusa

Kao i zeleni, i crni čaj može da neutrališe bakterije i tako spreči viruse koji izazivaju dijareju, upalu bešike, herpes, dentalni plak, karijes i loš zadah.

Manji podočnjaci

Stavljajte redovno obloge od crnog čaja na podočnjake (držite 15-20 minuta) i uskoro ćete sa zadovoljstvom konstatovati da su vam se podočnjaci smanjili.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Ceylon crni čaj 1kg“