Iva trava 1kg rinfuz

1.700,00 rsd

Kategorija:

Opis

Iva trava 1kg rinfuz

Iva ili trava iva raste na osunčanim planinskim livadama, na posnom zemljištu koje je obasjano suncem. Ova biljčica sadrži gorke materije, tanine i esencijalno ulje. Zahvaljujući gorkim supstancama ona je odličan lek za jačanje organizma, poboljšanje apetita i lečenje organa za varenje. Pozitivno deluje na jetru i žučne puteve, posebno u kombinaciji sa svojom rođakom podubicom i gujinom travom. U kombinaciji sa hajdučicom, trava iva je dobar lek za zaustavljanje proliva.

Vekovima se upotrebljavala za lečenje infekcija disajnih organa. Antimikrobno dejstvo trave ive potvrdila je pre nekoliko godina grupa mladih naučnika iz Srbije. Iva u kombinaciji sa omanom i očajnicom je dobar pomoćni lek za sve one koji pate od upale pluća. Kao i ostale gorke biljke, iva se često upotrebljava za pravljenje gorkih travarica koje otvaraju apetit i jačaju organizam. Mešavina trave ive i pelina je dobar lek za sve osobe koje pate od gastritisa izazvanog manjkom želudačne kiseline. Kao i sve biljke sa gorkim materijama, čaj od ive pije se nezaslađen i uvek pre jela.

Spisak bolesti koje iva leči je ‘podugačak’. Izuzetno je gorkog i oporog ukusa jer sadrži obilje gorkih materija koje pomažu kod nadimanja i drugih bolesti želuca i creva. Pokazala se i kao odlično sredstvo protiv stresa i depresije, a delotvorna je i kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti. Čaj od ive leči grčeve i čisti krv. Blagotvorno deluje kod svih vrsta groznice, akli i dijabetesa.

Spremljena u vidu kupke, trava iva povoljno deluje na kožu, pogotovo ako su na njoj rane i druge vrste promena. Tinktura pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči, jer podstiče stvaranje i bolji protok žučne kiseline, dok u vidu balzama ublažava reumatizam.

Lekovito delovanje: koristi se preventivno za jačanje imunog sistema, a odličan je izbor i za one koji su izloženi stalnom stresu. Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini pokazala se kao pouzdana za lečenje probavnih i disajnih organa, smatra se da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih supstanci nezamenljiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca, a olakšava i nadutost stomaka. Svojim antiseptičkim delovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne supstance u crevima i želucu. Takođe je delotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti. Čaj trave ive leči grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica, ali i kao pomoć u lečenju šećerne bolesti.

Način upotrebe: Supenu kašiku čaja, preliti sa 2dl ključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji 20-30 min.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Iva trava 1kg rinfuz“