Kukuruzna svila rinfuz 1kg Bilje Borča

1.700,00 rsd

Kategorija:

Opis

Kukuruzna svila rinfuz 1kg Bilje Borča

Kukuruzna svila (lat. Zea mays L. (Poaceae) je vlakno koje izlazi iz vrha klasa kukuruza dok je još u fazi cvetanja. Glavna uloga svile je zaštita klasa kukuruza tokom cvetanja i sakupljanje polena. Anatomski, svila je deo tučka u cvasti.

Svila je bogata vitaminom K3 i tradicionalno se koristi u spremanju čaja ili u biljnoj medicini. Kukuruzna svila sadrži amin hordenin, do 2% masnog ulja, do 12% polifenola, do 3% saponina, alantoin, flavonoide, fitosterole, gorke glikozide, vitamine C i K i kalijumove soli.

  • Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušena svila (Maydis stigmata)
  • Hemijski sastav: Kukuruzna svila sadrži amin hordenin, do 2% masnog ulja, do 12% polifenola, do 3% saponina, alantoin, flavonoide, fitosterole, gorke glikozide, vitamine C i K i kalijumove soli.
  • Upotreba: Aktivni sastojci kukuruzne svile olakšavaju izlučivanje mokraće pa se koristi kod upale bešike, prostate, infekcija mokraćnih kanala i kod noćnog mokrenja.
  • U narodnoj medicini se koristi: Kod povišenog krvnog pritiska i povišenog nivoa šećera u krvi
  • Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja.
  • Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Kod osetljivih osoba prekomerna upotreba može izazvati alergijske reakcije
  • Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašiku kukuruzne svile preliti šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejati da proključa. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.

Gde raste kukuruzna svila?

Kukuruz je jednogodišnja biljka, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane i uslova gajenja, s druge strane. Po dužini vegetacije sve hibride kukuruza možemo razvrstati u rane, srednje rane i kasne vegetacije.

Pod veoma ranim hibridima podrazumevaju se hibridi s vremenom vegetacije od 90-110 dana, a pod srednje ranim s vegetacijom od 120-135 dana kao i kasnim od 135-145 dana.

Gajena ratarska biljka poreklom je iz Meksika.
Osnovni privredni značaj kukuruza proizlazi iz svojstava same biljke, raznovrsnosti upotrebe i obima proizvodnje. Gotovo svi delovi biljke kukuruza mogu poslužiti za preradu, pa upravo to daje kukuruzu poseban ekonomski značaj.

Danas se proizvodi više od 500 različitih industrijskih prerađevina od kukuruza (prehrambeni i lekarski proizvodi, farmaceutska i kozmetička sredstva, razni napitci, tekstilni i hemijski proizvodi).

Zrno kao osnovna sirovina u spremanju koncentrovane stočne hrane ima izuzetno veliku važnost jer sadrži 70-75 % ugljenih hidrata, 10 % belančevina, oko 5 % ulja, 15 % mineralnih materija, kao i 2,5 % celuloze.

Kukuruz, tačnije kukuruzna svila, koja u vreme cvetanja ove biljke visi sa ploda u vidu tananih i svilenkastih vlakana, jeste pouzdano i potpuno bezopasno prirodno sredstvo za mršavljenje.

Kukuruz je na našim prostorima veoma rasprostranjena biljka pa zato nije teško ostvariti ovakav vid lecenja gojaznosti. Kao što je gore navedeno, lekoviti deo biljke je kukuruzna svila, koju u lekovite svrhe treba odseci pre oprasivanja i brzo susiti na promaji.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima kukuruzna svila?

Kukuruzna svila – lekovita svojstva

Kukuruzna svila se vec jako dugo koristi kao lekovito sredstvo. Poznata je po tome da je zaista od velike pomoci kod nekih oboljenja, kao i da ne ostavlja štetne posledice. Kukuruzna svila, u obliku čaja je jedan od najjačih prirodnih diuretika.

Konzumiranjem ovog čaja se u toku 24 sata može nekoliko puta povećati količina izlučene mokraće, i to bez štetnih posledica. Kukuruza svila deluje protivupalno i štiti i umiruje urinarni trakt i bubrege.

Ubrzava proizvodnju urina, bez dodavanja iritacije na već iziritirani urinarni trakt. Za tretiranje upaljenog urinarnog trakta kukuruzna svila se može kombinovati sa uvom.

Za cistitis dobra je kombinacija kukururzne svile i hajdučke trave (stolisnika). Čaj od kukuruzne svile smanjuje sve grčeve bubrega; ukoliko ga koristite duže vreme, rastvara kamen u bubregu i izbacuje pesak iz bubrega. Koristite čaj ili tinkturu u toku dana (4 ili 5 sati pre odlaska na spavanje), kako biste ojačali oslabljen urinarni sistem.

Možete praviti kombinaciju sa bokvicom i hajdučkom travom za još bolji efekat. Čaj od kukuruzne svile se koristi kao lek protiv infekcija bešike, katara besike, upale bubrega, urinarnog trakta, upale prostate. On podstiče izlučivanje mokraće i bakterija iz organizma, zbog čega je od velike pomoći kod upale bešike i urinarnih infekcija, kao i kamena u bubregu.

Izbacivanjem veće količine mokraće organizam se oslobađa viška fosfora i belančevina, što znatno umanjuje reumatične tegobe, tegobe kod gihta koje su praćene bolovima u zglobovima, probleme kod vodene bolesti, a prilično se smanjuje i oticanje nogu.

Dakle u narodnoj medicini, čaj od kukuruzne svile se koristi, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega i mokraćne bešike, protiv gihta, hroničnog nefritisa i sličnih oboljenja, kao i protiv reumatizma i reumatoidnog artritisa, najčešće u obliku čaja ili vodeno-alkoholnih ekstrakata namenjenih unutrašnjoj upotrebi.

Zbog izraženog diuretskog dejstva, čaj od kukuruzne svile može vam pomoći i kad želite da smršate (naravno, uz odgovarajuću dijetu i vežbe), jer će uz njegovu pomoć vaš organizam ubrzano izbacivati sve štetne materije. Dakle pomaže i kod mršavljenja i predmenstrualnih tegoba. Sa vodom će se izlučiti i ostale štetne materije, pa redovno konzumiranje ovog čaja potpomaže cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetre.

Kukuruzna svila se ponegde koristi u terapiji benigne hiperplazije prostate, protiv hepatitisa, kao antidijabetik kod dijabetesa, protiv mokrenja u krevetu, takođe blagotvorno deluje kod problema sa srcem, smanjuje visok krvni pritisak, otklanja umor i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Čaj od kukuruzne svile kao prirodno sredstvo za bezbedno mršavljenje

Kukuruzna svila, jeste pouzdano i potpuno bezopasno prirodno sredstvo za mršavljenje. Čaj od kukuruzne svile za mršavljenje je jednostavan i prirodan način za smanjenje kilograma. On ima prirodna antioksidantna svojstva i dobar je diuretik, tako da vam pomaže da se oslobodite toksina iz organizma i izbacite višak tečnosti, time ubrzava metabolizam i pomaže kod smanjenja kilograma. Ženama se takođe preporučuje kukuruzna svila protiv celulita.

Način pripreme i upotreba čaja:

Jednu kafenu kašiku kukuruzne svile preliti šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejati da proključa. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja. Ispijanjem ovog čaja, za samo jedan dan, nekoliko puta se može povećati količina izlučene mokraće i to bez štetnih posledica. Čaj se ne preporučuje da pijete nekoliko sati pre spavanja. Ukus može da se popravi jedino limunom.

Čaj za urinarni trakt

Kukuruznu “bradu” sakupljate i sušite na suncu (pokrivenu gazom) ili u dehidratoru. Čaj pripremate tako što potopite 1 kašiku suve kukuruzne svile u šolju kipuće vode na 15 do 20 minuta. (Držite poklopljeno). Dodajte meda po želji i možete popiti 3 šolje dnevno. Čaj možete davati deci ukoliko imaju problema sa noćnim mokrenjem ili osobama koje imaju neku infekciju urinarnog trakta. Izbegavajte ovaj čaj pred spavanje.

Kukuruzna svila deluje blagotvorno na urinarni trakt. Čaj od kukuruzne svile je dobar i protiv kamenja u bubrezima ili nekih infekcija bubrega – trebalo bi ga piti svaki dan, bar jednu šolju. Aktivni sastojci kukuruzne svile olakšavaju izlučivanje mokraće pa se koristi kod upale bešike, prostate, infekcija mokraćnih kanala, kod noćnog mokrenja, olakšavaju predmenstrualne tegobe, ublažavaju upalne procese u urinarnom traktu.

U narodnoj medicini čaj od kukuruzne svile ublažava grčeve bubrega. Ukoliko se koristi duže vreme, veruje se da rastvara kamen i izbacuje pesak iz bubrega. Pomaže i kod oboljenja mokraćnih puteva, upale mokraćnog mehura, eliminiše umanjeno lučenje mokraće.

Čaj od kukuruzne svile protiv začepljenja krvnih sudova

U ovom slučaju potapate do 30 gr sušene kukuruzne svile u vodi dnevno. Taj čaj pijete tokom dana. Ali, ne koristite ga ako već upotrebljavate neke lekove protiv zakrčenja krvnih sudova.

Čaj od kukuruzne svile za skidanje kilograma:

Kašičicu dobro osušene kukuruzne svile prelijte šoljom vrele, ali ne ključale vode, ostavite nekoliko minuta i procedite. Svaka dva do tri sata uzeti po supenu kašiku toplog i nezaslađenog čaja. Ukus može da se popravi limunom.

Čaj može da se pije i umesto vode, s tim što se na litar vode stavlja 25 grama kukuruzne svile. Zbog izraženog diuretskog dejstva, čaj od kukuruzne svile pomaže i u skidanju kilograma. Naravno, uz odgovarajuću dijetu i vežbe.

U narodnoj medicini, čaj od kukuruzne svile se koristi kao blagi diuretik, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega i mokraćne bešike, protiv cistitisa, gihta, hroničnog nefritisa i sličnih oboljenja, kao i protiv reumatizma i reumatoidnog artritisa, najčešće u obliku čaja ili vodeno-alkoholnih ekstrakata namenjenih unutrašnjoj upotrebi.

Kukuruzna svila se ponegde koristi u terapiji benigne hiperplazije prostate, protiv hepatitisa, kao antidijabetik kod dijabetesa. Konzumiranjem ovog čaja se u toku 24 časa može nekoliko puta povećati količina izlučene mokraće, i to bez štetnih posledica, što je naročito bitno kod onih bolesti gde sakupljanje vode ima nepovoljno dejstvo na organizam.

Kukuruzna svila – njena lekovita svojstva

Prema najnovijim istraživanjima, sveža kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje, smolu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana.

Do sada ima mali broj radova i istraživanja sa aspektima njene primene u narodnoj i zvaničnoj medicini. Ipak, može se potvrditi da je hemijski sastav kukuruzne svile složen, a u svakom slučaju direktno zavisi od varijeteta, čak i hibrida kukuruza koji je upotrebljen.

Kako se koristi kukuruzna svila?

Da bi se koristila kao lekovito sredstvo, kukuruzna svila se uzima sa klipova kukuruza pre oprašivanja uz brzo sušenje na promaji. Posebnu pažnju kod ubiranja svile treba obratiti na primenjene pesticide u usevu kukuruza, odnosno o karenci primenjenih.

Priprema čaja je jednostavna: jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile prelije se šoljom vrele vode, ostavi da odstoji 5 – 10 minuta i procedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva-tri sata. Ukoliko su tegobe izraženije, čaj se može piti i u većim količinama. Potrebno je 25 grama kukuruzne svile i 1 litar vode za pripremu čaja, koji može da se pije kad se ožedni, umesto vode.

Kukuruz je posle pšenice kod nas najvažnija zrnasta biljka. Najviše se koristi kao krmna biljka, ali s obzirom na to da gotovo svi delovi biljke mogu da se prerade, kukuruz se nameće kao sirovina koja ima široku primenu u različitim granama industrije zbog čega ima poseban ekonomski značaj. Jedan od važnih, mada malo poznatih proizvoda koji se dobijaja od kukuruza je kukuruzna svila, zahvaljujući kojoj kukuruz svrstavamo i u lekovite biljke.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kukuruzna svila rinfuz 1kg Bilje Borča“