Malina list čaj 1kg rinfuz Bilje Borča

2.000,00 rsd

Kategorija:

Opis

Malina list čaj 1kg rinfuz Bilje Borča

Čaj od lista maline se dugo smatrao „ženskim čajem“ jer je bio poznat po tome da dobro balansira hormone i dosta ublažava simptome kako PMS-a tako i menopauze; međutim ovaj čaj je iz mnogo razloga dobar i za muškarce. Lišće maline ima velike količine vitamina C, E, A  i B, bogat je kalijumom, kalcijumom i magnezijum i sadrži još mnogo minerala u tragovima, poput cinka, gvožđa, mangana i hroma. Njegova antioksidantna svojstva čine čaj od lista maline savršenim izborom ukoliko želite da generalno poboljšate svoje zdravstveno stanje.

Čaj od lista maline se pravi, kako mu ime kaže, od listova maline, uglavnom crvene maline. Ova višegodišnja biljka daje mnoštvo malina i lišća. Dok se maline beru i jedu sveže ili se stavljaju u dezerte i od njih pravljaju pekmezi i džemovi, njihov „život“ je kratkoročan. Sa druge strane, lišće se može brati od proleća do jeseni i koristiti i suvo i sveže za pravljenje čaja.

Za šta je dobar čaj od lista maline?

 • PMS – čaj od lista maline navodno olakšava simptome PMS-a, poput depresije, grčeva, nervoze i promena raspoloženja
 • Menopauza – smatra se da čaj od lista maline umnogome olakšava toplotne napade i promene raspoloženja koje su česte kod žena u menopauzi
 • Trudnoća – mnogi lekari preporučuju čaj od lista maline tokom trudnoće kako bi porođaj bio lakši i brži, kontrakcije manje bolne, za ublažavanje jutarnje mučnine i za bolju laktaciju. Istraživanje sprovedeno 1999. godine u bolnici Medfild je došlo do zaključka da čaj od lista maline nema nikakvih neželjenih dejstava tokom trudnoće i da može smanjiti šanse za prerani ili okasneli porođaj. Takođe smanjuje šanse od preranog pucanja vodenjaka, potrebe za carskim rezom i intervencija koje uključuju upotrebu forcepsa ili vakuuma.
 • Varenje – čaj od lista maline se često koristi za olakšavanje problema sa varenje, što uključuje i dijareju i gasove
 • Plodnost – smatra se da čaj od lista maline poboljšava plodnost
 • „Zdravstveni tonik“ – čaj od lista maline je vrlo bogat antioksidansima i često se pije kako bi se poboljšalo opšte zdravstveno stanje
 • List maline – najbolji čaj za trudnice

  Malo se zna da je pored divnog ružičastocrvenog ploda i list maline veoma koristan. Listovi ove biljke sadrže tanine i flavonoide, supstance veoma dragocene za naše zdravlje. Čaj od lista maline uživa veliko poverenje naroda kada su u pitanju problemi u trudnoćiod mučnine do sklonosti ka spontanom pobačaju.

   

  Vekovima topao čaj od lista maline preporučuje se trudnicama. Trudnoća je specifično stanje i u tom periodu treba biti veoma oprezan kada su lekovite biljke u pitanju. Postoje biljke koje deluju na matericu pojačavajući kontrakcije, kao recimo cikorija. Takve biljke mogu izazvati prevremeni porođaj. Neke biljke mogu uticati na plod (sastojci koje sadrže deluju mutageno). U tu grupu spadaju žalfija i iđirot. U trudnoći se ne preporučuje upotreba sledećih biljka: ruzmarin, žafija, pelin, iđirot, peršun, kleka, majčina dušica, rusa, bosiljak, morač i anis.

   

  Čaj od lista maline deluje umirujuće na organe za varenje, smanjuje mučninu i povraćanje. Sa konzumiranjem ovog čaja počinje se od trećeg meseca trudnoće. Piju se dve do tri šolje na dan. On će pomoći budućim mamama da lakše iznesu trudnoću i smanjiće mogućnost javljanja spontanog pobačaja. U istraživanjima koja su sprovedena na laboratorijskim životinjama pokazalo se da list maline sprečava kontrakcije materice. Ne postoje jaki naučni dokazi da isto važi i za ljude, ali ovaj čaj uživa viševekovno poverenje narodnih travara. Probajte ga jer neće naškoditi. Sa uzimanjem ovog čaja može se nastaviti i nakon porođaja, da bi se mišićno tkivo materice regenerisalo i da se povrati prirodni tonus ovog mišićnog organa. Za vreme trudnoće najbolje je uzimati čist čaj od lista maline ili sa dodatkom malo matičnjaka ako patite od nesnosnih mučnina ili lanenog semena ako vas muči loša probava. Nakon porođaja list maline možete kombinovati sa semenom morača da povećate lučenje mleka i samanjite grčeve kod bebe. Ako želite da ojačate i revitalizujete matericu list maline kombinujte sa hajdučkom travom i virkom.

  Zahvaljujući sadržaju tanina jak čaj od lista maline je koristan za ispiranje usta ako imate problema sa krvarenjem desni, aftama i upalom sluzokože. Ovaj čaj koristan je i kod upale krajnika.

   

  Čaj od lista mline je odličan za zustavljanje dečijih proliva. Za tu namenu najbolje je mešavina lista maline, matičnjka i nane jer je pijetnog ukusa i deca će ga popiti. Ova biljka korisna je i kod očnih oboljenja, naročito infekcija i konjkujtivitisa.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Malina list čaj 1kg rinfuz Bilje Borča“