Nana list rinfuz 1kg

1.800,00 rsd

Kategorija:

Opis

Nana list rinfuz 1kg

Nana je višegodišnja biljka, jakog mirisa, raste samoniklo kao korov, ali može da se gaji u saksijama. Uzgajati nanu u bašti ili saksjiji je veoma lako, a zahteva dosta vode i treba je redovno zalivati. Nana se gaji u mnogim krajevima sveta, ima prijatan i delikatan ukus. Osim što ima lekovita svojstva, nana je odličan začin.

Ova lekovita biljka sadrži vitamine, minerale, kiseline, betakaroten, vlakna, tanine, flavonoide. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, list i eterično ulje nane važne su sirovine za proizvodnju velikog broja lekova, higijenskih, dijetetskih, kozmetičkih, parfimerijskih i mnogih drugih preparata.

Nana je biljka karakterističnog mirisa, naročito njen list koji sadrži najviše eteričnog ulja. Najmlađi listovi sadrže najviše ulja, zato ovu biljku neprestano treba zakidati sa vrha, kako ne bi cvetala i kako bi se stalno podmlađivala. Eterična ulja iz lista nane osvežavaju i hlade zato što sadrže mentol. Menta je odličan izvor mangana, bakra i vitamina C, a u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična,  antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Nana se od davnina koristi u narodnoj medicini, nekada se čaj od ove biljke korostio protiv glista, za smanjenje nadražaja na povraćanje, protiv kolere, bola u uhu i krvavih sekrecija iz pluća. Danas se nana koristi kao lek protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija, za pravljenje čajeva, pripremanje eteričnih ulja, lekova i kozmetičkih preparata.

Najčešće se koristi kao čaj, ali može se pronaći u obliku kapsula, tinkture, eteričnog ulja i dražeja za sisanje.

Respiratorni problemi

Zahvaljujući sadržaju mentola, nana pročišćava disajne puteve. Čaj od nane ublažava iritirajući osećaj u grlu koji tera na kašalj i tako ublažave simptome nadraženih respiratornih organa. Preporučuje se kod lečenja prehlada, gripa ili kod visoke temperature. Kako sadrži mentol, koji je prirodni dekongestiv (sredstvo za otčepljenje nosa), pruža olakšanje sinusima od pritiska do kojih dolazi kada ste prhlađeni.

Kašalj i bolovi u grlu

Čaj od nane odličan je protiv kašlja, jer okrepljuje i umiruje, a efikasno čisti sluz i sekret iz pluća.  Sadržaj sirćetne i askorbinske kiseline u nani pomaže u razgradnji sluzi i doprinosi da se sluz izbaci iz pluća. Poznato je da čaj od ove biljke i mentol bombone pomažu kod iritacije grla, ublažavaju bolove i pomažu da se što pre oporavite. Topla čaj od nane može da ublaži upalu grla koja je najčešće propratni efekat sezonskih simptoma prehlade.

Bol u mišićima

Osobe koje se malo kreću, mnogo sede, a posebno nepokretni bolesnici, trebalo bi da piju čaj od nane. Nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte, koji pomažu ublažavanju bolova u mišićima. Mentol kao jedna od glavnih komponenti nane pomaže u ublažavanju upaljenog mišićnog tkiva.

Za smirenje i opuštanje

Ako patite od nervoze, lupanja srca, nana je veoma efikasna i za smirenje i jačanje nerava.  Može pomoći šolja tople vode sa nekoliko kapljica eteričnog ulja nane.

Neprijatan zadah

Napitak od nane može pomoći ukoliko imate problema sa neprijatnim zadahom. Napravite napitak od jedne kašičice suve nane i jedne čaše vode. Pijte dve čaše dnevno ili ispirajte usta ovom tečnošću.

Za stomak

Čaj od nane je odličan za ublažavanje simptoma lošeg varenja, grčeva, nadutosti, gorušice, nadraženosti creva, zatvora, kod problema sa želucem.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Nana list rinfuz 1kg“