Speltino meko brašno 500gr Oleum

150,00 rsd

Opis

Speltino meko brašno 500gr Oleum

Spelta je drevna žitarica, deo iste familije biljaka kao i pšenica, raž i ječam. Ipak, postoje neke velike razlike između spelte i ostalih tipova žitarica.

Spelta ima drugačiju teksturu, zrno se ne mrvi prilikom kuvanja i ima blag orašasti ukus. Međutim, ukus nije ono što speltu čini super-namirnicom – speltino zrno i brašno imaju mnoga blagotvorna dejstva na zdravlje koje druge žitarice nemaju.

Spelta ima visok sadržaj dijetetskih vlakana i proteina, što je čini odličnim izborom kad je u pitanju loše varenje, izgradnja mišića i oporavak ćelije.

Postoji mnogo razloga da ubacite ovu hranljivu žitaricu u svoju ishranu.

  1. Poboljšava varenje

Pošto speltino zrno ima dosta rastvorljivih vlakana, podstiče varenje i vrlo je korisna za probleme sa organima za varenje kao što je sindrom iritabilnih creva. Vlakna podstiču defekaciju. Ne samo da ovo smanjuje probleme kao što su dijareja, zatvor, nadimanje i suvišni gasovi, već i dosta poboljšava apsorpciju nutrijenata.

  1. Povećava nivo energije

Spelta vam može povećati nivo energije.Zrno od spelte i brašno od njega sadrže složene ugljene hidrate, koji se vare sporije nego rafinisani ugljeni hidrati kakvi se nalaze u belom hlebu i testenini. To znači da vam ugljeni hidrati daju energiju mnogo duže. Nasuprot tome, rafinisani ugljeni hidrati dovode do naglih skokova i padova energije. Mnogi sportisti koriste složene ugljene hidrate kako bi povećali svoj nivo energije.

  1. Sprečava dijabetes i srčana oboljenja

I dijabetes i kardiovaskularna oboljenja su povezani sa insulinskom rezistencijom i ishrana u kojoj dominiraju šećer i ugljeni hidrati mogu doprineti razvoju ovih bolesti. U poređenju sa većinom vrsta pšenice, spelta ima mnogo niži glikemijski indeks, žto znači da ne izaziva skokove i padove energije, i pošto se šećer mnogo sporije oslobađa u krvotok, dobra je kao prevencija ili lečenje dijabetesa i sličnih oboljenja.

  1. Snižava nivo holesterola

Ne samo da spelta sadrži izuzetno malo holesterola, već i pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Visok sadržaj vlakana može pomoći u sprečavanju apsorpcije holesterola. Vlakna u spelti posebno deluju na „loš“ holesterol.

  1. Podstiče mršavljenje

Da li je spelta dobra za mršavljenje? Odgovor glasi „da“. Spelta ima manje kalorija nego pšenica i zato je odlična zamena. Pošto spelta sadrži složene ugljene hidrate, ne uzrokuje iste skokove insuline koji su povezani sa viškom kilograma i gojaznošću.

  1. Poboljšava imunitet

Spelta sadrži širok spektar antiupalnih dejstava, što znači da može poboljšati imunitet. Spelta sadrži mukopolisaharide, vrstu složenih ugljenih hidrata koji imaju antiualno dejstvo i pomažu našim kostima i zglobovima. Spelta sadrži i aminokiseline, što znači da je odlična u borbi protiv upala zglobova, kao i još mnogo toga. Pošto sadeži i dosta vitamina i minerala, kao i elemenata koji podstiču varenje, spelta je odlična za imuni sistem.

  1. Ojačava kosti

Spelta sadrži mnogo minerala važnih za zdravlje kostiju. I kalcijum i fosfor pomažu u ojačavanju kostiju i zuba i sprečavaju probleme kao što je osteoporoza.

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Speltino meko brašno 500gr Oleum“