Žalfija 40gr Fructus

160,00 rsd

Kategorija:

Opis

Žalfija 40gr Fructus

Dejstvo žalfije na organizam

Žalfija ima snažnu aromu i zemlјani ukus, zbog čega se obično koristi u malim količinama. Uprkos tome, sadrži puno važnih hranlјivih i lekovitih materija i jedinjenja.

Na naš organizam ima izrazito protivupalno dejstvo. To znači da deluje na različite vrste zapaljenja, kao što su zapaljenje ždrela, bešike, vaginalnih organa itd. Njeno dejstvo na naš organizam je takvo da ona čisti krv a samim tim i različite uzročnike oboljenja. Ona je veoma dobar hormonalni regulator. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, toplo vam preporučujemo čaj od žalfije. Dobar je kako za period puberteta, tako i za menopauzu. Čaj od žalfije može se piti kod poremećaja varenja i povećanog lučenja znoja.

Žalfija, takođe ima stimulativno dejstvo, podiže tonus i reguliše znojenje nakon preležanog gripa. Moglo bi se reći da je žalfija antibiotik širokog spektra dejstva. Nazivaju je i lekom za bogate i siromašne.

Mala količina kadulјe 0,7g sadrži 10% ukupnih dnevnih potreba za vitaminom K. Kadulјa takođe sadrži male količine magnezijuma, cinka, bakra i vitamine A, C i E.

Štaviše, ovaj aromatični začin sadrži kofeinsku kiselinu, hlorogensku kiselinu, rozmarinsku kiselinu i rutin – koji svi igraju značajnu ulogu u njenim blagotvornim efektima na zdravlje.

Budući da se unosi u malim količinama, žalfija pruža samo neznatne količine uglјenih hidrata, kalorija, proteina i vlakana.

Primena žalfije

Žalfija se koristi u narodnoj medicini kao lek za mnoge bolesti ali se koristi i u kulinarstvu kao začin u veoma malim količinama. Koristi se u pripremi mesa (meso na žaru), prilikom kuvanja pasulja i paprikaša. Koristi se isključivo list.

Čaj od žalfije

Čaj od žalfije sadrži mnoštvo moćnih bilјnih jedinjenja. Smatra se da list treba brati u maju kada je žalfija u cvatu, zato što tada sadrži najviše lekovitih sastojaka. Tada se list bere, suši u šarenoj ladovini i čuva pažljivo.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Žalfija 40gr Fructus“