Brašno od kamuta 500gr Spelta Jevtić

200,00 rsd

Opis

Brašno od kamuta 500gr Spelta Jevtić

Drevna sorta žitarice, hranljivija i slađa od pšenice, biološki potpuno čista i sa nedirnutim genetskim kodom od kako postoji. Odgovara osobama osetljivim na gluten.

Zajednički naziv za vrstu drevne vrste pšenice pod brendom kamut je khorasan. ovaj drevni rodjak moderne durum pšenice se uvek gajio organski,nikad nije hibridizovan ili genetski modifikovan i ima visoke standarde kvaliteta.

Kamut je naziv preuzet od staroegipatskog „ka’moet“, u prevodu „duša zemlje“, a registrovala ga je američka kompanija  Kamut International.

Vole ga zbog njegovog prirodno slatkog i bogatog  ukusa, zbog njegove odlične nutritivne kompozicije i prelepe glatke teksture.

Ona sadrži gluten, ali je, bez obzira na njegovo prisustvo, dobro podnose mnogi, inače osetljivi na gluten iz pšenice.

Zato je međunarodno Udruženje za ispitivanje alergija na hranu zaključilo da za većinu osetljivih na gluten kamut može izvanredno da zameni pšenicu. Istraživanja su pokazala da se osetljivost alergičnih na gluten, ali ukoliko konzumiraju kamut, smanjuje za čak 70 odsto. Samleven kamut može da se koristi kao zamena za pšenično brašno kod pripremanja hleba i peciva.

U odnosu na pšenicu sadrži od 20 do 40 odsto više belančevina, više minerala (posebno selena i cinka, magnezijuma), više vitamina, a čak 65 odsto više amino-kiselina. Zato dobri poznavaoci za kamut kažu da je visokoenergetska žitarica, koja je savršena hrana za sportiste i sve koji se bave teškim fizičkim radom.

Ukus kamuta je pun i slatkast, zbog čega su ga mnogi prozvali „slatka pšenica“. Danas, u mnogim proizvodima, menja pšenicu, a posebno tamo gde se traži manje šećera, da bi se prikrila suptilna gorkost pšenice i pšeničnog brašna.

Od kamuta se pravi dobar hleb, tost, kolači, palačinke, razne grickalice i drugi pekarski proizvodi. Prirodno čvrsto zrno može da se pripremi kao pilav, hladna salata, ili umesto testenine u supama. Da bi se dobio u idealnom obliku, kamut treba kuvati u srazmeri dve šolje zrnevlja na četiri šolje vode.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Brašno od kamuta 500gr Spelta Jevtić“