Crni čaj rinfuz 1kg Bilje Borča

2.000,00 rsd

Kategorija:

Opis

Crni čaj rinfuz 1kg Bilje Borča

Zeleni i crni čaj nastaju od iste biljke – Camellia sinensis. Razlika u delotvornosti i pozitivnim efektima koje imaju na organizam dolaze iz procesa obrade listova ove biljke.

Ukus crnog čaja

Tako je razlika između crnog i zelenog čaja zapravo u stepenu fermentacije, odnosno oksidacije. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja, zbog čega i ima tamnu boju, ponekad čaj i crvenkastu. Ukus crnog čaja je specifičan jer nastaje od fermentirnih sokova punih arome, koji se sušenjem zadržavaju u listu, dok se oslobađaju samo kada se potope u vrelu vodu.

Kofein koji se nalazi u crnom čaju utiče na koru velikog mozga, zahvaljujući čemu bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Uz pomoć kofeina u crnom čaju lakše se uči, pamti, komunicira, dok se smanjuje osećaj umora i pospanosti.

Osim pomoći pri obavljanju intelektualnih radnji, kofein u crnom čaju utiče na rad mišića i na reflekse, što je posebno značajno za sportiste i za osobe kojima su (na primer zbog posla) važne brze reakcije.

Crni čaj za elastičnije krvne sudove

Prema istraživanjima koja su sprovedena osobe koje piju crni čaj svakodnevno imaju duplo manji rizik da obole od koronarnih bolesti (bolesti srca), jer antioksidansi i flavonoidi iz crnog čaja povećavaju elastičnost krvnih sudova što poboljšava rad krvotoka. Uz to, crni čaj smanjuje nivo holesterola čime se smanjuje i rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Kortizol, stresni hormon, smanjuje se zahvaljujući crnom čaju, pa je tako crni čaj najbolji napitak za ljude koji su svakodnevno izloženi stresu. Crni čaj ne može da spreči stres, ali može da veoma efektno pomogne da se osoba što brže oporavi od stresa.

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Crni čaj rinfuz 1kg Bilje Borča“