Crvena detelina 1kg

1.800,00 rsd

Kategorija:

Opis

Crvena detelina 1kg

Crvena detelina (Trifolium pratense) je samonikla biljka koja pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Medicinski se koristi za lečenje nekoliko stanja, uključujući rak, veliki kašalj, respiratorne probleme i kožne upale, poput psorijaze i ekcema.

Naučnici smatraju da crvena detelina pročišćava krv delujući kao diuretik (pomaže organizmu da se reši viška tečnosti) i ekspektorans (pomaže u čišćenju sluznice pluća), poboljšavajući cirkulaciju i pomažući u čišćenju jetre.

Savremena naučna ispitivanja pokazala su da crvena detelina sadrži izoflavone, hemijska jedinjenja biljnog porekla, koje proizvode estrogenske efekte u organizmu. Izoflavoni su pokazali potencijal u lečenju nekoliko stanja povezanih sa menopauzom, kao što su valunzi, kardiovaskularnog zdravlja i osteoporoze.

Crvena detelina je izvor mnogih hranljivih sastojaka, uključujući kalcijumhrommagnezijumniacinfosforkalijumtiamin i vitamin C.

Takođe je bogat izvor izoflavona (hemijskih jedinjenja koja deluju poput estrogena i nalaze se u mnogim biljkama).

Menopauza

Istraživanja pokazuju da bi izoflavoni, poput onih koji se nalaze u crvenoj detelini, mogli da smanje simptome menopauze, poput valunga i noćnog znojenja, zbog njihovih efekata nalik estrogenu. [2]

Nisu sve studije složne sa rezultatima istraživanja ali većina pokazuje da ekstrakt izoflavona iz crvene deteline može značajno smanjiti valunge kod žena u menopauzi.

Studija na 25 žena u menopauzi koje pate od jakih valunga i učestalog noćnog znojenja sprovodila
je testiranje kombinacije izoflavone iz kudžua i crvene deteline. Rezultati pokazuju da je došlo do smanjenja učestalosti valunga za 46%, a kvalitet života, kako je ocenjeno standardizovanim upitnikom, pokazao je slično poboljšanje. Takođe je primećeno skromno poboljšanje u odnosu ukupnog holesterola i holesterola lipoproteina visoke gustine (HDL), a takođe je primećeno statističko poboljšanje u predloženom markeru rizika od raka dojke.

Druge studije su pokazale da velike količine crvene deteline deluju kao ženski hormon estrogen, a u poslednje vreme ekstrakti crvene deteline su promovisani kao biljka koja može pomoći u hormonalnoj neravnoteži, kao što je u menopauzi.

Kardiovaskularno zdravlje

Izoflavoni crvene deteline povezani su sa povećanjem HDL (dobrog) holesterola kod žena pre i u postmenopauzi.

Jedno istraživanje je otkrilo da žene u menopauzi koje su uzimale suplemente crvene deteline imaju jače, fleksibilnije arterije (koje se nazivaju arterijska usklađenost), što može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti. Prema studiji izoflavoni crvene deteline smanjuju krutost arterija i ukupni vaskularni otpor.[1]

Crvena detelina takođe može imati svojstva proređivanja krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka tako što poboljšava protok krvi.

Sistematski pregled randomizovanih kontrolisanih studija iz 2006. godine, koji su uključivali žene u peri- i postmenopauzi, zaključio je da ekstrakti crvene deteline smanjuju nivoe triglicerida i povećavaju HDL holesterol.

Osteoporoza

Kako nivo estrogena opada tokom menopauze, rizik za razvoj osteoporoze (značajan gubitak kostiju) kod žena raste.

Nekoliko preliminarnih studija ukazuje da ekstrakt izoflavona crvene deteline može usporiti gubitak kostiju i čak povećati mineralnu gustinu kostiju kod žena u pre i perimenopauzi. [3]

Benigna hipertrofija prostate

Malo kliničko ispitivanje koje je uključivalo 20 muškaraca starijih od 65 godina sa povišenim nivoima PSA i negativnim nalazima biopsije prostate pokazalo je da oralna primena ekstrakta izoflavona crvene deteline (60 mg/dan) značajno smanjuje ukupne nivoe PSA za >30%. Tokom jednogodišnjeg perioda lečenja, aktivni tretman se dobro toleriše i nije izazvao neželjene efekte.

Rak

Na osnovu njegove tradicionalne upotrebe za rak, istraživači su počeli da proučavaju ulogu izoflavona iz crvene deteline u prevenciji i lečenju raka.

Preliminarni dokazi ukazuju da ovi izoflavoni mogu sprečiti ćelije raka da rastu, poput raka prostate i endometrijuma[4]

Međutim, zbog efekta biljke na estrogen, to takođe može doprineti rastu nekih vrsta raka, baš kao što to čini i estrogen. Dok se ne obave dalja istraživanja, lekari ne preporučuju crvenu detelinu kako bi se sprečio rak.

Žene sa istorijom raka dojke ne bi smele da koriste crvenu detelinu bez detaljne konsultacije sa onkologom.

Druge namene

Tradicionalno, masti od crvene deteline nanose se na kožu za lečenje psorijaze, ekcema i drugih osipa.

Crvena detelina se takođe koristi i kao lek za kašlja kod dece.

U novije vreme, istraživanja su pokazala da žene koje koriste crvenu detelinu mogu imati psihološke koristi.

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Crvena detelina 1kg“