Kora vrbe 1kg rinfuz

1.100,00 rsd

Kategorija:

Opis

Kora vrbe 1kg rinfuz

Uobičajena primena

 • Ublažava akutni i hronični bol, uključujući bol u vratu i leđima, glavobolje i bolove u mišićima
 • Smanjuje zapaljenje kod artritisa
 • Može da smanji povišenu temperaturu
 • Upotreba kore vrbe datira još iz vremena Hipokrata (400. godine pre nove ere) kada su ljudima savetovali da žvaću koru da bi smanjili temperaturu i upalu.

  Kora vrbe korišćena je tokom vekova u Kini i Evropi, i danas se koristi za lečenje bola (naročito bolova u donjem delu leđa i osteoartritisa), glavobolje i zapaljenskih stanja, kao što su burzitis i tendinitis.

  Kora bele vrbe sadrži salicin, koji je hemikalija slična aspirinu (acetilsalicilna kiselina). U kombinaciji sa moćnim biljnim jedinjenjima biljke (koja se nazivaju flavonoidi) smatra se da je salicin odgovoran za ublažavanje i protivupalno dejstvo. [1]

  U 1800-im, salicin je korišćen za proizvodnju aspirina. Čini se da bela vrba donosi ublažavanje bola sporije od aspirina, ali njeni efekti mogu trajati duže.

 • Kora vrbe se koristi za ublažavanje bolova i smanjenje upale. Istraživači veruju da je salicin, koji se nalazi u kore vrbe, odgovoran za ove efekte.

  Studije takođe pokazuju da nekoliko drugih komponenti kore vrbe, uključujući biljne hemikalije zvane polifenoli i flavonoidi, imaju antioksidativna i antiseptična svojstva, koja smanjuju i jačaju imunitet. [2]

  Druge studije pokazuju da je vrba efikasna kao i aspirin za smanjenje bola i upale (ali ne i groznicu) i to u mnogo nižoj dozi. Naučnici smatraju da je ovo posledica drugih jedinjenja u biljci.

  Studije ukazuju da kora vrbe može biti korisna za sledeća stanja:

  Glavobolja

  Dokazano je da kora vrbe ublažava glavobolje. Postoje dokazi da je manja verovatnoća da će izazvati gastrointestinalne nuspojave od drugih preparata za ublažavanje bola poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

  Potrebne su široke studije da bi se u potpunosti utvrdilo koliko je sigurna i efikasna kora vrbe za hronične ili ponavljajuće glavobolje.

  Bol u donjem delu leđa

  Studije ukazuju da je kora vrbe efikasna protiv bolova u leđima. U dobro osmišljenoj studiji skoro 200 osoba sa bolovima u leđima, one koji su koristile koru vrbe doživele su značajno poboljšanje bola u poređenju s onima koji su koristili placebo. [3]

  Osoboe koje su primale veće doze kore vrbe (240 mg salicina) imale su značajnije olakšanje bola od onih koji su primali manje doze (120 mg salicina). [4]

  Osteoartritis

  Nekoliko studija pokazuje da je vrba efikasnija u smanjenju bola od osteoartritisa nego placebo. [5]

  U malom istraživanju osoba sa osteoartritisom vrata ili donjeg dela leđa, oni koji su dobili koru vrbe doživeli su značajno poboljšanje simptoma u poređenju s onima koji su primali placebo.

  Slično istraživanje na 78 osoba hospitalizovanih sa osteoartritisom kolena ili zgloba kuka otkrilo je da su je kod osoba koje su dobile koru vrbe značajno olakšali bol u odnosu na one koji su primali placebo. [6]

  Druge namene

  Profesionalni travari često preporučuju koru vrbe za sledeća stanja:

  • menstrualni grčevi
  • groznica
  • grip
  • tendonitis (upala tetiva)
  • burzitis
  • rak
  • Salicilati se ne preporučuju tokom trudnoće, tako da trudnice i dojilje ne bi trebale da uzimaju koru vrbe.

   Moguće interakcije

   Pošto kora vrbe sadrži salicilate, može imati interakciju sa brojnim lekovima i biljem. Ukoliko se koristi bilo koji od sledećih lekova, obavezno se treba posavetovati sa lekarom pre upotrebe kore vrbe.

   antikoagulansi (lekovi za razređivanje krvi): kora vrbe može pojačati dejstvo lekova i biljaka sa svojstvima razređivanja krvi i povećati rizik od krvarenja.

   beta blokatori: kora vrbe može učiniti ove lekove manje efikasnim.

   diuretici (vodene tablete): kora vrbe može učiniti ove lekove manje efikasnim.

   nesteroidni antiiflamatorni lekovi: uzimanje kore vrbe sa ovim lekovima može povećati rizik od krvarenja u stomaku.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kora vrbe 1kg rinfuz“