Seme lana mleveno 100gr Moja Trpeza

80,00 rsd

Kategorija:

Opis

Seme lana mleveno 100gr Moja Trpeza

Lan je biljka koja se već vekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još pre 30000 godina. Verovatno ste čuli za odevne predmete napravljene od ovog prirodnog materijala, ali da li ste znali da ova biljka daje jednu od najhranjivijih namirnica na svetu? U pitanju su lanene semenke.

Postoji svetla i tamna sorta lanenih semenki. Dakle, možete ih naći u braon i u zlatno-žutoj boji. Nije važno koje odaberete za ishranu jer su količina i odnos hranjivih sastojaka u njima isti. Lanene semenke mogu da se koriste u ishrani, kao i za izradu lanenog ulja koje je ima široku upotrebu u industriji. Ipak, ono čemu mi treba da pridamo veći značaj je upotreba lana u ishrani i njegove prednosti na tom polju.

Hranljivost mlevenog lana

Lan je bogat hranljivim materijama. Zapravo, toliko bogat da njegove semenke zauzimaju deveto mesto na skali 100 najhranjivijih namirnica.

U njima možete naći sledeće hranljive materije:

  • Omega 3 masne kiseline. Ove masne kiseline deo su onih zdravih masti neophodnih za funkcionisanje organizma. A znate šta? Laneno seme je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina na svetu! One su veoma važne za nas, a naše telo ih ne stvara, već moramo da ih unesemo kroz ishranu. Omega 3 masne kiseline mogu se naći u raznim semenkama, orašastim plodovima, ribi i morskim plodovima. Ipak, po količini ovog važnog sastojka, mleveni lan je nenadmašan. Eto razloga da ga uvrstite u vaš jelovnik!
  • Lignini – To su  jedinjenja koja su deo  skoro svake biljne hrane.  Ipak, i ovog jedinjenja najviše ima u lanu. Po čemu su  posebni? Lignini iz lana imaju svojstva antioksidanata i deluju kao fitoestrogeni – biljna varijanta estrogena. Poređenja radi, lanene semenke imaju 338 puta više lignina nego suncokretovo seme. Ova svojstva čine ga moćnim u borbi protiv brojnih bolesti i upala, a fitoestrogen vrši svoju ulogu u regulisanju nekih zdravstvenih stanja kod žena.
  • Sluzasta struktura. Ono po čemu su lanene semenke posebne jesta njihova sluzasta struktura. Ona su bogata rastvorljivim vlaknima koja sa vodom formiraju supstancu sličnu sluzi, pa tako utiču na bolju probavu. Ova sluz na neki način održava ravnotežu u probavi – omogućava bolje pražnjenje creva i sprečava zatvor, dok u isto vreme sprečava prebrzo pražnjenje i omogućava crevima da pokupe što više hranjivih materija iz hrane.
  • Vitamin B17 – Specifičan vitamin za koji možda niste ni čuli. Razlog je to što ga je Američka agenicja za kontrolu lekova proglasila toksičnim 1980. godine, jer sadrži izvesne doze cijanida, a to je , kao što znate, vrsta otrova. Mađutim, kada je vitamin B17 u pitanju,  postoji i druga strana medalje koja ističe njegovu važnost u borbi protiv ćelija raka. Uz ovo u paru ide i teorija zavere koja tvrdi da je proglašen toksičnim zbog toga što njegova lekovitost ne ide u korist farmaceutskoj industriji. I jedno i drugo su krajnosti.  Umerenost je most između toskičnosti i korisnosti. Mleveni lan bogat je vitaminom B17 pa može biti vaša prevencija protiv raka.

Zašto baš mleveni lan a ne celi?

Kada govorimo o zdravstevnim prednostima ove biljke, onda treba istaknuti da je mleveno laneno seme to iz kojeg možemo izvući najviše dobrobiti po naše zdravlje. Ali zašto? Šta ono to ima što cele semenke od lana nemaju? Da li je bogatiji hranjivim sastojcima? Odgovor je zapravo vrlo logičan.

Mleveni lan se lakše vari i apsorbuje nego cele lanene semenke!

Cele semenke lana imaju iste hranjive vrednosti kao i mlevene, samo su na ovaj način organizmu lakše svarljive i dostupne. Ukoliko jedete cele semenke, one će proći kroz vaš  crevni sistem nesvarene, jer naše telo nije spospbno da ih razgradi. Time niste ništa postigli. Onda kada ih sameljete, olakašavete telu proces njihovog varenja i omogućavate da pokupi sve hranjive materije iz njih.  

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Seme lana mleveno 100gr Moja Trpeza“