Rtanjski čaj rinfuz 1kg Bilje Borča

900,00 rsd

Kategorija:

Opis

Rtanjski čaj rinfuz 1kg Bilje Borča

Retka biljka u narodu poznata kao vrijesak, gorska metvica, planinski čubur ili čubrica, a čiji je latinski naziv “Satureja Montana, glavni je sastojak rtanjskog čaja. Cvetovi su joj bele, roze i ljubičasto purpurne boje, koriste se uglavnom za spravljanje lekovitih čajeva, ali su primenu našli i kao začini i ulja u kuhinji, kao i u medicinskim preparatima, gelovima i melemima, u čijem su sastavu.

Po hemijskom sastavu herba rtanjskog čaja sadrži 2 % etarskog ulja, timola i karvakrola, i 7 % tanina, koji ima izraženo antibakterijsko dejstvo. Prisutni su i vitamini A, E i B, kao i niacin, tiamin i piridoksin. Zahvaljujući tom svom sastavu rtanjski čaj je izuzetno cenjen u fitoterapiji. Prema legendi, Turci su bili ti koji su ovu magičnu biljku doneli u naše krajeve.

Planinski čubar je narodni lek. Zbog sadržaja etarskog ulja sa vrednim komponentama ima izražena antimikrobna dejstva, pa se koristi kod upala organa za disanje, varenje i mokraćnog sistema. Stimuliše crevni trakt, koristi se kod gastritisa i čira (ovaj topli napitak uspešno razbija i kamen u želucu), kolika sa dijarejom i opšteg jačanja organizma. Oni koji ga redovno piju tvrde da je idealna opcija za lečenje nesanice i da se uz njega bolje i mirnije spava.

Sveže prikupljen i dobro očuvan čaj, veoma je koristan u dečjoj terapiji i kod starijih osoba, kada su u pitanju oboljenja poput bronhitisa, astme, kašlja, upale disajnih organa, urinarnog i genitalnog sistema. Planinski čubar može da se dodaje biljnim mešavinama koje su namenjene navedenim indikacionim područjima, radi poboljšanja njihovog delovanja u prevenciji i lečenju.

Sok iz sveže biljke ili prah osušene koristi se spolja u lečenju upala sluzokože i kože, bolova, svraba i otoka od ujeda i uboda insekata. Pripisuju joj se svojstva za jačane potencije, što naučno nije dokazano (ali ako su je u te svrhe koristili Stari Grci i Rimljani, ko smo mi da sumnjamo).

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Rtanjski čaj rinfuz 1kg Bilje Borča“